Açık Kasık Fıtığı Ameliyatı Kapalı Kasık Fıtığı Ameliyatı Kasık Fıtığı Kasık Fıtığı Ameliyatı

Kasık fıtığı çeşitleri kasıklarda bulunan üç ayrı yırtıktan oluşmuş üç ayrı fıtıktır. Ama üçü de yalnızca kasık fıtığı olarak adlandırılmaktadır. Bu yırtıkların isimleri direk, indirek ve femoral yırtıklardır ve fıtığın hangi yırtıktan çıktığı bilinmediği için, üç yırtığın da yamayla kapatılması gerekmektedir.

Kapalı kasık fıtığı ameliyatı

Kapalı ameliyatlarda üç ayrı yırtık birden kapatılır fakat açık ameliyatlarda üçünü birden kapatmak mümkün olmadığı için yalnızca direk ve indirek yırtıklar kapatılmaktadır. Yani bu femoral yırtığın açıkta kalması demektir ki bu da ameliyat sonrası nüks riskini arttırmaktadır. Ayrıca fıtık femoral yırtıktan çıkmış olma ihtimaline sahip olduğu için, ameliyat sonrasında tekrar riskli durumlar da oluşturabilir. Açık ve kapalı ameliyat tipleri arasındaki en önemli ve en belirgin fark budur.

Kapalı ameliyatlarda tercih edilen teknolojinin daha gelişmiş olması dolayısıyla, kapalı ameliyatlarda kasığın iki tarafta net bir şekilde görülüp, hem sağ taraf hem de sol taraf onarılabilir. Kasık fıtığı yalnızca sağ tarafta ise ve sol tarafta da zayıf noktalar bulunuyor ise, o zayıf noktalar da onarılır ki hasta tekrar fıtık yüzünden rahatsızlık çekmesin.

Açık kasık fıtığı ameliyatı

Açık ameliyatlarda hangi fıtık türü olursa olsun nüks riski bulunmaktadır ve eğer fıtıkta nüks gerçekleşirse tekrar onarılması gerekmektedir. İkinci ve üçüncü onarımlar oldukça risklidir, nüks ameliyatlarında yırtıklar tam olarak kapalı ameliyat gerçekleşse bile kapatılmayabilir ya da deri yamayı reddedebilir. Bu nedenle nüks gerçekleşmemesi için kapalı ameliyatlar, her ne kadar daha pahalı olsa da tercih edilmeli, fıtıktan bir kerede kurtulunmalıdır.

Kapalı ameliyatlarda nüks riski yüzde 1 veya 2 olarak değerlendirildiği için, oldukça güvenilirdir. Nüks orijinal yapıyı bozup hastayı tehlikeye atmaktadır.

Kapalı ameliyatlar üç küçük delikten yapılıp güvenle onarılmaktadır ve kapalı ameliyatlar estetik açıdan da güven sağlamaktadır. Hasta ameliyattan birkaç ay sonra hiç ameliyat olmamış gibi görünebilir. İyileşme sürecinin kısa olması dolayısıyla da kapalı ameliyatlar tercih edilmelidir. Mesela açık ameliyatta hasta 3 günde taburcu oluyorsa, kapalı ameliyatta aynı gün olabilir. Açık ameliyattan sonra hasta 1 ayda toparlanıyor ise, kapalı ameliyattan sonra hastanın günlük rutinlerinin başına dönmesi en fazla 1 hafta alacaktır.

Açık ameliyatlar uzmanlık istemez, sıradan doktorlar hatta ürologlar tarafından bile yapılabilir, fakat kapalı ameliyatlar hem deneyim gerektirmektedir hem de bu ameliyatları yalnızca bu konuda uzmanlaşmış cerrahlar yapabilmektedir.

Açık ameliyatlarda kullanılan yama ve teknoloji bir olmadığı için, kapalı ameliyatlar açık ameliyatlara göre biraz pahalı sayılmaktadır ama güvenilirliği tartışıldığında kapalı ameliyatlar tabiki önde gelmektedir. Açık olarak birkaç ameliyat yaptırmaktansa, kapalı bir ameliyat yaptırmak tabiki çok daha mantıklıdır. Sağlık işi şansa bırakılmayacak kadar kıymetli bir olgudur. Hele ki açık ameliyatı yapan kişilerin sayısı oldukça yüksek ve kalitesi oldukça düşükse.

Kapalı ameliyatlar yalnızca güvenilir yerlerde güvenilir uzmanlar tarafından yapıldığı için, hastanın ameliyat sonrası rahatı ve konforu açısından da rahatlık sağlamaktadır. Yine açık ameliyat yaptırmak istenebilir fakat özellikle, çift taraflı fıtığı olanlar, karşı tarafında fıtık riski olanlar, işinin başına ve rutin egzersizlerine çabucak geri dönmek isteyen hastalar, profesyonel sporcular, sosyal yaşamına çabuk kavuşmak isteyenler, işi fiziki güç gerektirenler (açık ameliyattan sonra bir daha asla yük kaldırılamayabilir.), açık ameliyat dolayısıyla fıtığı nüks etmiş olanlar asla açık ameliyat tercih etmemelidir. Bu kişiler dışında yüksek maliyetimi öderim, rahat yaşarım, benim için paradan çok sağlık önemli diye düşünen herkes fıtığı büyük olsun, küçük olsun kapalı ameliyat tercih edebilir, hiçbir riski yoktur.

Dr. Ahmet Bekin’e Sor

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir