Alkol eski çağlardan beri tüketilen bir içecektir .Alkol enerji içeren bir içecektir. 1 gram alkol 7.1 kcal (29kJ) gibi oldukça yüksek enerji içeriğine sahiptir. Ilımlı miktarda alkolün kilo alımı ve obezite için bir risk faktörü olup olmadığı hala tartışmalıdır ancak fazla miktarda ve düzenli alkol tüketimi obezite ve kilo alımına sebep olmaktadır. Aşırı alkol tüketimi ,sigara ve obeziteden sonra gelen üçüncü önemli ölüm nedenidir.
Aşırı alkol tüketimi vücudunuz üzerinde olumsuz etkilere neden olarak kilo almanıza neden olabilir.Alkol iştahı, açlığı ve stresi kontrol eden hormonları etkileyebilir. Alkol kalorisi yüksek bir içecektir ve fazla alkol tüketimi karın yağlarının artmasına sebep olur.Fazla alkol tüketen bireylerde,düşünmeden sağlıksız yemek yeme ihtimali yüksektir. Birkaç içkiden sonra, üzerinde düşünmeden sağlıksız yiyecek seçimleri yapma olasılığınız daha yüksek olabilir. Alkol ve alkolle birlikte tüketilen sağlıksız yemekler yüksek kalorilidir ve böylelikle hızlıca kilo alımı olabilir. Alkolün iştah üzerindeki etkileri üzerine yapılan ve 2017’de yayınlanan bir hayvan araştırmasında, alkolün beyninizde yoğun açlığa işaret eden hücreleri harekete geçirdiğini bulunmuştur. Bununla birlikte, alkol kan şekerinin düşmesine sebep olabilir ve bu da açlığı arttırabilir. Yapılan araştırmalarda, kan şekeri düşen bireylerin çoğunlukla yüksek karbonhidratlı yemekleri tercih ettiği ortaya çıkmıştır. Alkollerde çok az yararlı besin veya mineral vardır hatta yok denebilir.Alkol ve kola,gazoz gibi içecekler boş kalorili içeceklerdir. Alkoller gram başına yaklaşık 7 kalori içerirler. Kokteyller bira ve şaraptan daha fazla kaloriye sahiptir. Likör, meyve suyu ve şurup ekstra kalori ekler. Örneğin, alkollü kokteyler porsiyon başına yaklaşık 500 kaloridir. Fazla miktarda alkol ,kola gibi boş kalori içeren içecekleri tüketen bireylerin fazla kilolu ve obez olma ihtimali tüketmeyenlere kıyasla yüksektir.
ALKOL BOTOKSA ZARAR VERİR Mİ?
Botoks,kırışıklıkların azalmasında ve genç görünmek için yaygın kullanılan bir yöntemdir.Botoks ,mideye uygulandığında mide kasları etkiler ve kilo vermeyi sağlar.Botoks bu kadar yaygın uygulanan bir yöntemdir ancak botoks sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunlardan en önemlisi alkol tüketimidir. Botoks sonrası alkoldan belli bir süre uzak durulmalıdır. Bunun nedenlerinden biri ise alkol botoksun etkinliğini etkiler. Botoks bir ilaçtır ve vücutta başka maddelerin etkisi olmadığında en iyi etkiyi gösterir. Alkol tüketildiğinde botoksun etkinliğini azaltır.Alkol kan sulanmasına neden olur ve botoks öncesinde de en az 24 saat alkol tüketilmemelidir.
MİDE BOTOKSU SONRASI ALKOL TÜKETMEMEK NEDEN ÖNEMLİDİR?
Mide botoksunun etkisi yaklaşık 4-6 aydır.Bu süre boyunca botoksunun etkisiyle iştah azalır. Mide botoksu sonrasında azalan iştahla birlikte uygun diyet programıyla kolaylıkla kilo kaybedilir. Mide botoksu sonrası iştah kapanasıyla birlikte, diyetisyen takibiyle ve size uygun diyet programıyla istediğiniz kiloya ulaşabilirsiniz. Ancak bu süreçte uzak durulması gereken yiyecek ve içecekler vardır. Bunların en başında alkol vardır. Mide botoksu sonrasında ,ideal kiloya ulaşılana kadar alkol tüketilmemelidir. Bunun iki sebebi vardır. Birincisi ve en önemlisi ,alkol botoksun etkisini azaltmaktadır. İkinci sebep ise alkol kalorisi yüksek bir içecektir ve düzenli alkol tüketimi kilo vermeyi engeller.
MİDE BOTOKSU SONRASI KAÇ AY ALKOL TÜKETİLMEMELİDİR?
Botoksun etkisi 4-6 ay sürmektedir. Mide botoksu sonrasında kilo verme sürecinde alkol tüketilmemelidir çünkü yukarıda bahsettiğimiz gibi alkol botoksun etkisini azaltır. Mide botoksu işlemini yaptıran bireyler,ideal kilosuna ulaşana kadar alkol tüketiminden kaçınmalıdırlar. Mide botoksu sonrası kilo verme sürecinde, şarap dahil diğer alkoller tüketilmemelidir.