Blog

cocuklarda kasik fitigi ve tedavisi

Çocuklarda Kasık Fıtığı  ve Tedavisi

Bebek ve çocuklarda kasık fıtıkları kasık bölgesinde meydana gelen fıtıklardır. Bağırsaklar karın duvarınızdan dışarı çıktığında fıtık oluşur. Çocuklarda kasık fıtığının ana belirtisi kasık veya skrotumda deri altında görebileceğiniz bir şişliktir. Çocuklarda bağırsağın bir kısmı karın duvarındaki bir açıklıktan kasık kanalına doğru itildiğinde kasık fıtığı oluşur. Kasık kanalı bebeğinizin karnından cinsel organlarına kadar uzanır. Kasık kanalının doğumdan önce kapanması gerekir ama bazen tamamen kapanmaz. Kasık fıtığı olan çocukların kasıklarında veya testislerinde anormal bir şişkinlik veya kitle görebilir .Şişlik yalnızca çocuk ağlarken, öksürürken veya ıkınırken fark edilebilir.

Kasık fıtıkları genellikle çocukların kasıklarının yalnızca bir tarafında gelişir. Sağ tarafta sol tarafa göre daha sık gelişirler. Vakaların yaklaşık %10’unda kasık fıtığı kasıkların her iki tarafında da gelişir.

Kasık Fıtığı Kimleri Etkiler? Ne Kadar Yaygındır?

Kasık fıtıkları bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde görülür. Çocuklarda en çok 6 yaşın altındaki çocuklarda görülür. Yenidoğanlarda kasık fıtığı vakalarının yaklaşık %90’ı erkek bebeklerde görülür. Prematüre bebeklerde kasık fıtığı daha sık görülür. Prematüre bebeklerin yaklaşık %30 kadarı kasık fıtığı ile doğar.

Çocuklarda Kasık Fıtığı Neden Olur?

Normalde kasık kanalı doğumdan önce kapanır. Ancak bazen tamamen kapanmaz. Bu durumda bağırsaklar açıklıktan kayarak fıtığa neden olabilir. Kız bebeklerde kasık fıtıkları nadir olmakla birlikte ortaya çıkabilmektedir.

Çocuklarda  Kasık Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Çocuğunuzdaki kasık fıtığının ana belirtisi kasık veya skrotumda deri altında görebileceğiniz bir şişliktir.Çocuğunuz ağladıktan veya ıkındıktan sonra daha da büyüyebilir.Çıkıntı gelip gidebilir.Çocuğunuz rahatladığında veya uyurken küçülebilir veya kaybolabilir. Kasıklarının bir veya her iki tarafında bir çıkıntı olabilir. Çocuklarda diğer kasık fıtığı belirtileri şunları içerebilir:

  • Dinlenmeyle düzelen ağrı ve rahatsızlık.
  • Kasıklarında ağırlık veya baskı.
  • Şişmiş skrotum.
  • Çıkıntı yerinde yanma.
  • Bebeklerde huysuzluk ve beslenme zorluğu.

Çocuğunuzun hapsedilmiş fıtığı veya boğulmuş fıtığı varsa, bu tıbbi bir acil durumdur.Aşağıdaki belirtilerden herhangi biri varsa çocuğunuz için hemen doktora başvurun:

  • Şiddetli ağrı veya hassasiyet.
  • Çıkıntı bölgesinde kızarıklık ve morarma.
  • İştahsızlık.
  • Ateş.
  • Mide bulantısı ve kusma.
  • Kanlı dışkı

Çocuklarda Kasık Fıtığı Nasıl Teşhis Edilir?

Fizik muayene yoluyla kasık fıtığını teşhis edebilmelidir. Ağlarken veya ıkınırken çocuğunuzun kasıklarında veya testislerinde bir şişkinlik olup olmadığına bakılır. Çocuğunuz rahatlarken kaybolup kaybolmayacağını belirlenir. Doktorlar fiziksel muayene ile kasık fıtığı olup olmadığını belirler ve nadiren tanıyı doğrulamak için ultrason gerekebilir.

Çocuklarda Kasık Fıtığı Tedavisi Nedir?

Kasık fıtığı olan çocuklarda ameliyatla fıtık tedavi edilmektedir. Ameliyattan önce çocuğunuza genel anestezi verilmektedir ve ameliyat sırasında ağrı hissedilmemektedir.Ameliyat sonrası çocuğunuzun okula ne zaman dönebileceğini doktorunuz size söyleyecektir. Bu genellikle 5 ila 7 gün sonra olur.

Kasık fıtığı sık görülen bir durumdur. Tedavi edilmediği takdirde kasık fıtığı ciddi komplikasyonlara neden olabilir.Laparoskopik ameliyatta fıtık laparoskopik teknikler kullanılarak kapatılır. Çocuklarda cerrahın hastaya bağlı olarak kullanabileceği çok sayıda farklı laparoskopik fıtık onarımı tekniği (eversiyon tekniği, intrakorporeal dikiş tekniği ve tek dikiş tekniği gibi) vardır. Çocuklarda kasık fıtığı tedavisinde  açık ameliyat ve laparoskopik ameliyatını karşılaştırmak için yapılan bir çalışmaya 155 kişi dahil edilmiş. 100’üne (%64,5) açık, 55’ine (%35,5) laparoskopik ameliyat yapılmış. Çalışmanın sonucunda laparoskopinin iki taraflı fıtıklarda ameliyat süresi ve iyileşme süresi açısından üstün olduğu belirlenmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir