İçerik
Erkeklerde Kasık Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Günümüzde birçok insan fıtıktan şikâyet etmektedir. Kadın ve erkek fark etmeksizin her yaşta ve her cinsiyette karşınıza çıkabilir. Buna modern çağın getirdiği hareketsizliği ve yeme içmedeki değişikler etken olabilir. Kasık fıtığı da bunlardan birisidir.
Kasık Fıtığı Nedir?
Kasık fıtığı kasık bölgesinde bir şişliğin oluşmasıdır. Kendisini genellikle kasık bölgesinde şişlik olarak belli etse de bazen de ağrı ve yanma oluşturur. Kasık fıtıkları, karın duvarı fıtıklarının sık karşılaşılan türüdür. Karın fıtıklarının %75’ni oluşturur. En sık erkeklerde görülen bir fıtık türüdür. Direkt fıtık, indirekt fıtık ve femoral fıtık gibi çeşitleri bulunur. Direkt fıtık ve indirekt fıtığın tedavisi aynı olduğu için ikisinin arasında ayrım yapmaya gerek yoktur. Kasık fıtığı genellikle şişliğin zamanla büyümesiyle ortaya çıkar. Bu şişliğin içinde ise yağ veya bağırsak vardır. Hareketle dönme ve uzanma esnasında şişlik kaybolabilir. Kasık fıtığı büyüdükçe şişlik kasıktan aşağıya doğru yani skrotum’a kadar inebilir. Oldukça büyümüş olan fıtıkları geri itmek neredeyse zordur ve rahatsızlığa neden olur.
Kasık Fıtığı Kimlerde Görülür?
Kadın erkek fark etmeksizin herkes kasık fıtığı olabilir. Ancak erkeklerde daha sık görülür. Bunun sebebi ise erkeklerin kasık kanalından tesise giden damarların spermatik kordun geçmesi için geniş bir deliğin olmasından dolayı erkeklerde sık rastlanılan bir hastalıktır. Erkeklerde görülme olasılığı o kadar yaygındır ki % 97 gibi bir rakamı kapsar. Kasık fıtığına şunlar sebep olabilir.
- Ikınma ( idrar yapma güçlüğü, kronik kabızlık)
- Ağırlık kaldırma
- Gebelik
- Kilo alanlarda (hafif veya orta şiddette obezite)
- Profesyonel sporcu ( ağırlık kaldıran, bisiklete binen)
Kasık Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Genellikle kasık fıtığı kasık bölgesine bir yumru oluşması veya ağrı hissettirmesi ile kendisini belli eder. Öksürme, hapşırma ya da egzersiz fıtık şişliğini artırır. Bazı fıtıklar ise (erkeklerde) skrotuma doğru inebilir. Küçük kasık fıtıkları yatarken kaybolur. Ayrıca elle itmeyle de kaybolabilir. Ancak bazı fıtığın büyümesi gibi durumlarda itmeyle gitmez ve ağrıya sebep olur. Bunun sebebi ise sıkışma veya boğulma olabilir. Fıtık kesesinin içine genellikle kalın veya ince bağırsak girer.
Nasıl Tanı Konur?
Kasık fıtıkları çoğu Cerrahların basit bir fizik muayenesiyle tanı koyabilir. Hatta hastaların kendisi bile şişliği fark ettiğinde kasık fıtığı olabileceğini anlarlar. Ancak kasık ağrısı ve yanması gibi şikâyetlerin olması tanı koymayı zorlaştırabilir. Sporcular buna örnektir. Bu şikâyetlerin %30 fıtık, geri kalan kısmı ise başka nedenlerden ötürüdür. Bunların bir kısmı ameliyat gerektirmeden tedavi edilir. Bu durumda ilk önce ultrason görüntüsü alınmalı, kasık incelenmelidir. Şüpheli bir durumda ise kontrastsız manyetik rezonans (MRI) yapılmalıdır.
Kasık Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kasık fıtığı genellikle ağrılıdır. Buna zamanla büyümesi, sıkışması veya boğulma neden olur. Bu gibi durumlarda cerrahi onarım gerekir. Kasık ameliyatı çoğu hastada günü birlik olarak yapılır. Kullanılan teknikler şunlardır.
- Açık kasık ameliyatı olarak lokal veya anestezi ameliyatı yapılır. Spinal anestezi veya epidural yani belden uyuşturularak yapılır.
- Son zamanlarda uygulanan robotik yolla yapılan kapalı laparoskopik fıtık ameliyatıdır. Genel anestezi ile yapılır ve iki çeşidi vardır.
TEP (Tamamen ekstraperitoneal onarım); bu tip kasık ameliyatı 3 küçük delikten girilerek yapılır. Karındaki duvar kaslarının katmanlarının arasına girdiği için burada bir boşluk yaratır. Bu yüzden karın boşluğuna girmeyi gerektirmez. Fıtık tamir edildikten sonra önüne sentetik bir yama konularak işlem sonlandırılır.
TAPP (Tamamen karın içinden); bu uygulamaya acil durumlarda tercih edilir. Yani büyük fıtıklarda, skrotuma inen fıtıklarda ve fıtığın içine organ sıkışmış veya boğulmuş ise bu tip ameliyat tercih edilir. Genel anestezi ile 3 delikten yapılır. Tek fıtık ameliyat ediliyorken diğer fıtıktan da şüphe ediliyorsa bu yöntem uygulanır. Acil durumlarda yapılan ameliyatlarda bir gece hastanede kalınır. Açık kasık ameliyatında 3 hafta, Laparoskopik kasık fıtığı ameliyatında 2 hafta sonra normal aktivitelerinizi yapabilirsiniz.