Uncategorized @tr

Göbek fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır?

Fıtık ameliyatları seçildiği tipe göre farklı süreçlerde iyileşmektedir. Örneğin açık tip ameliyatlar daha uzun sürede iyileşirken, kapalı tip ameliyatlar daha kısa sürede iyileşecektir.

Kapalı Göbek Fıtığı Ameliyatı 

Kapalı tip ameliyatlar fıtık büyük olsun, küçük olsun üç kısa kesik ile başlar. Ameliyat bölgesi o üç küçük kesikten şişirilir ve zayıf noktalar, açıklıklar ve delikler otomatik yerleşen vidalar sayesinde kolayca kapatılırlar. Ameliyat kısa sürer ve bu da kalbin yükünü azaltır, enfeksiyon ve yara olasılığı çok düşük olduğundan iyileşme süreci de kısa olacaktır. Fıtık büyük de olsa, küçük de olsa hasta bir günde taburcu olabilecek ve en fazla 2 haftada kendini toparlayıp eski hayatına dönebilecektir. Örneğin yük taşıyabilecek, egzersiz yapabilecek, fiziksel işlerini yine aynı hızda görebilecektir. Tam tip tedavi uygulandığından tekrar fıtık çıkma ihtimali neredeyse 0’dır.


Açık Göbek Fıtığı Ameliyatı 

Açık tip ameliyatlar, adele üstü ve adele altı olmak üzere ikiye ayrılır. Adele üstü ameliyatlar mutlaka bir enfeksiyona neden olacağından çok küçük fıtıklara uygulanabilir. Çok küçük fıtıklarda ciddi bir problem teşkil etmeyecektir ama yine de onlar için de belirli bir riski vardır.

Küçük fıtıklar için açık tip ameliyat tercih edilmesi yanlış değildir, çünkü kapalı tipten çok bir farkı yoktur küçük fıtıklar için. Yalnızca ameliyat sonrası oluşmuş küçük fıtıklarda, kapalı tip ameliyat uygulanabilir.

Adele altı ameliyatlar genelde açık tip ameliyatlarda uygulanan ameliyatlardır. Adele üstü ameliyatlara göre daha garanti olduklarından, tercih edilen asıl bunlardır. Fıtığın büyüklüğüne göre atılan kesiklerin uzunluğu artmaktadır. Bu da iyileşme sürecini etkilemektedir. Yani açık tip ameliyat olmuş biri, taburcu olmak için ortalama 3 gün bekletilmekte, tam olarak iyileşip eski hayatına dönmek için de 4-5 haftalık bir süreç geçirmektedir.

Fiyat olarak daha yüksek olsa da, hem kalp rahatsızlığına karşı hem de iyileşme sürecinin daha kısa ve daha garanti olmasına karşı kapalı tip ameliyat tercih edilmektedir. Her açıdan daha sağlıklıdır ve özellikle ameliyat bölgesinde oluşmuş fıtıklar için, son derece garantidir. Çünkü ameliyat çizgisi boyunca fıtık oluşma ihtimali vardır.

Ameliyat bitip taburcu olduktan sonra, bazı konularda ameliyat olmuş olanlar dikkat etmelidir. Örneğin günlük fiziksel etkinlikler fazla kısıtlanmadan yapılabilir, ağrı kesiciler de yalnızca ağrı hissedildiğinde belirli bir doz aşılmadan alınabilir. Bunun dışında normal beslenme düzeyine geri dönülebilir ama bu düzey normalin üzerindeyse, doktor tavsiyesi alınmalıdır.

Belirli ölçüde yapılacak yürüyüşler, ilk 48 saatte tüketilecek bol sıvı iyileşme sürecini azaltacaktır. Bunun dışında kesinlikle yapılmaması gereken bazı şeyler bulunmaktadır. Örneğin kesinlikle, ağır kaldırılmamalıdır. İlk zamanlar reçetelerdeki ağrı kesiciler alınırken yetersiz alımlardan kaçınılmalıdır. Mümkünse doktordan alınacak diyet listesine göre beslenilmeli, kabız yapacak yiyeceklerden ne pahasına olursa olsun uzak durulmalıdır.

Ameliyat sonrası, ameliyat olunmuş bölgede hissedilecek hafif şişlik, ağrı, hassasiyet, yara çevresindeki hafif morluklar (normalin üzerinde ise doktora başvurulmalı), kızarıklıklar ve şişkinlikler normaldir. Bunlardan dolayı korkulacak herhangi bir şey yoktur.

Yine de eski günlere dönerken, bunu hemen yapmamak gerekir. Örneğin ameliyatın üzerinden 1-1.5 hafta geçmesini beklemekte fayda vardır. Hiçbir şey yapmadan oturmak, hamlamaya neden olacağından, belirli egzersizler tabiki uygulanmalıdır ama bu durum fazla abartılmamalıdır. Örneğin uzun yürüyüşler yapılmamalı, kısa tutulmalı ve her ne olursa olsun koşulmamalı, ağırlık kaldırılmamalıdır.

Ameliyat sonrasında bazı ağrıların oluşumu normaldir ama yine de çok artarsa doktora başvurmak da fayda vardır. Pansumanlar aksatılmamalıdır.

Dr. Ahmet Bekin’e Sor