İçerik
Göbek Fıtığı nedir?
Bir fındık büyüklüğünden, portakal büyüklüğüne kadar çıkabilen göbek fıtıkları, göbek çukurunun içerisinde ya da çevresindeki herhangi bir yerde oluşabilir. Boyutları değişebileceği için, kimi göbek fıtığı fark edilmemektedir. Hamilelik sırasında çıkma olasılığı yükselen göbek fıtıklarının kadınlarda çıkma olasılığı daha yüksektir. Hamilelik sırasında oluşmuş olan göbek fıtığını teşhis etmek zor değildir. Normal şartlarda içeri doğru yönelmesi gereken göbek çukuru, yuvarlak şeklinde dışarı doğru yönelir. Hamilelik sırasında çıkmış bu göbek fıtığı tehlikeli değildir ancak hamilelik bittiği halde orada duruyorsa tedavi edilmesi gerekebilir.
Göbek fıtığı, iç organlarının çeşitli sebepler dolayısıyla cilt dokusunun altında gözle görülür bir şişkinlik oluşturması olarak tanımlanabilir. Öksürük sırasında veya ıkınmalarda göbek bölgesinde acıma hissedilmesi, göbek fıtığının belirtisidir. Yine de doktora başvurmadan önce, gözle görülür bir şekilde büyümesi beklenebilir. Çünkü eğer gerçekten göbek fıtığı varsa, kısa zamanda büyüyecektir.
Göbek fıtığı yetişinkinlerde görülebileceği gibi, bebeklerde de görülmektedir. Ağlarken göbeğini kasan bebeklerde, göbek çukurunda oluşabilir ama endişelenmeye gerek yoktur, kısa zamanda düzelecektir. Gözle görülür değişimleri dolayısıyla, tedavisi mümkündür.
Göbek Fıtığı Neden Olur?
Hamilelerde;
Göbek fıtığının en sık görüldüğü hastalar genelde hamilelerdir. Ikınmalar sırasında göbeklerinin acıdığından şikayetçi olan anne adayları, doktora başvurduklarında göbeklerinde fıtık olduğunu öğrenirler. Korkutacak bir şey olmayan göbek fıtığı, her hamilenin başına gelebilir ve genellikle hamilelik bittikten sonra, göbeğin inmesiyle beraber yok olur. Fakat göbek şişkinliği inmiş, fıtık hala geçmemişse ciddi olabileceği düşünülür. Tedavi edilmesi gerekmektedir.
Göbek fıtığının oluştuğu yer aslında, anne ile bebek arasındaki kan akışının bebeğin karın duvarına girdiği kısımdır. Göbek fıtığının çıktığı açıklık zayıf doğumsal bir açıklık olduğu için, göbek fıtığı çıkmasına elverişli sayılır. Hamilelerin bir anda hızlı kilo alması ve hızlı oturup kalkmaları da göbek fıtığı oluşumunda etkilidir. Göbek fıtığı oluşmuş hamilelere, doktorlar tarafından ağır işler yapmaması ve mümkünse çalışmaması tavsiye edilir.
Yetişkinlerde ve Çocuklarda;
Göbek fıtıkları anne ile bebeğin karın duvarının arasında kan akışı sağlayan kordonun, doğumdan birkaç gün sonra düştüğünde, orada açıklık kalması ya da kapanıp, büyüdükten sonra açılmasıyla oluşur. Yani zayıf doğumsal nokta dediğimiz göbek çukuru, göbek fıtığının oluşma sürecini daha anne karnında etkilemektedir.
Göbek bağı düştüğünde, eğer bebeğin çukuru kapanırsa onun göbek fıtığı oluşmayacaktır fakat eğer kapanmazsa, göbek fıtığı oluşacaktır. İşte bu nedenle bebeklerde göbek fıtığı görülme oranı daha yüksektir.
Yetişkinlerde oluşan göbek fıtığı ise, bebekken kapanmış olan göbek çukurunun tekrar açılması ile oluşmaktadır.
Göbek Fıtığı Oluşmasının Sebepleri
- Karın iç basıncının şiddetli bir şekilde artması
- Aşırı ıkınma (Hamilelerde)
- Aşırı ve hızlı kilo alma (Yine özellikle hamilelerde oluşmasının sebebi.)
- Bir anda aşırı kilo kaybetme
- Karında başka hastalıklar dolayısıyla oluşmuş kitleler
- Çok fazla doğum yapmış olma
- Oturup kalkarken dikkatsiz davranmak ve hızlı olmak.
- Aşırı basınç
- Bel bölgesine fazla yüklenme
- Çok ağır yük kaldırma ve bunu her gün birkaç kez yapmak
- Siroz hastalığı
- Kabızlık
- Prostat
- Hamilelik döneminde kadınların yaşadığı birkaç sıkıntı göbek fıtığı oluşumunun başlıca nedenleridir.
Bunlar dışında başka hastalıklar dolayısıyla geçirilmiş bazı ameliyatlar da göbek fıtığının oluşmasında etkilidir. Ameliyat olan kişilerin yüzde 10’unda fıtık görülebilir. Ayrıca zamanla büyüyebilir. Bu nedenle ameliyat olmuş kişilere, fazla yük kaldırma, aşırı yemek yeme gibi durumlar yasaklanır; oturup kalkarken de dikkatli olması tavsiye edilir. Aksi takdirde ameliyat olmuş kişi, bir de göbek fıtığı ameliyatı geçirmek durumunda kalacaktır.