Kasık Fıtığı Kasık Fıtığı Ameliyatı

Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kasık fıtığı, kasık bölgesinde karın duvarı zarının yapılarının yırtılması sonucu oluşan doku şişliğidir. Özellikle öksürmelerde, ıkınmalarda çok daha belirgin bir hal alarak kendini belli eder. Bazen şişlikler haricinde ağrılarda can sıkıcı bir durum halini alır.

Kasık Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

En sık görülen belirti kasıklardaki şişkinliktir. Şişliğin büyüklüğü değişkenlik gösterebilir ve özellikle yatar pozisyonda kaybolabilir. Şişlikle beraber yaşanan ağrı da sıkıntılı durumu çok daha ön plana alınmasına neden olur. Teşhis için hasta mutlaka muayene edilmelidir.

Kasık Fıtığı Tedavi Edilmezse Oluşabilecek Sorunlar Nelerdir?

Kasık fıtığı tedavi edilmezse zamanla çok daha büyür ve ağrıları dayanılmaz hale gelebilir. Şişlik içinde bazen organlar sıkışabilir. Fıtıkta boğulma yaşanırsa bağırsakta çürüme durumu yaşanabilir. Bulantı, kusma, ateş, kasıkta morarma gibi durumlar acil durumlardır, kesinlikle ameliyata alınır. Sıkışmış olan fıtık acil ameliyat edildiğinde laparoskopik ameliyat olma şansı kalmaz.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Öncesi Hazırlıklar

Ameliyat öncesinde işlemle ilgili tüm detaylar hastaya bire bir iletilir. Ameliyatın özellikleri ve riskleri her şekilde anlatılır. Anestezi uzmanı tarafından özenli bir muayeneden geçirilir. Ameliyat öncesinde kullanılan tüm ilaçlar ilgili hekim tarafından bilgilendirilmeli, özellikle kan sulandırıcı ilaçların kullanımının kesilmesi en önemli detay olduğundan özen gösterilmelidir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı İçin Anestezi Seçenekleri Nelerdir?

Kasık fıtığı ameliyatlarında genel anestezi, lokal anestezi ya da belden aşağı uyuşturma(spinal anestezi) tipi uygulamaları ile yapılır. Genelde kapalı kasık fıtığı ameliyatları yapılacaksa tercih genel anestezi, açık ameliyatlarda ise spinal anestezidir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı -Açık Yöntem 

Açık yöntemde belden aşağısı uyuşturularak işlem uygulanır. Kasık bölgesinde 10-15 cmlik bir kesi yapılarak gevşek ya da zarar görmüş bölgeler düzeltilir. Ve bir yama uygulanarak işlem tamamlanır. Ameliyat yaklaşık bir saat sürer. 1 günlük hastane yatışı tavsiye edilir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı – Kapalı Yöntem 

Genel anestezi ile karın duvarından yapılan minik kesilerle karın boşluğu gazla şişirilerek cerrah için görüş alanı genişletilir. Cerrahi aletler sokularak bozulmuş zar tabakaları ve fıtık ortaya çıkarılır. Bağırsaklar tekrar geri çektirilir. Yapay yamalar uygulanır. Ameliyat 30-45 dakika kadar sürebilir. Fıtıktan dolayı iç organlar zarar gördüyse işlemin süresi uzayabilir.

Kapalı Kasık Fıtığı Ameliyatının Avantajları

    • Ameliyat sonrası dönemde daha az ağrı olur
    • Daha az hastanede yatış süresi
    • Daha hızlı iyileşme sağlar
    • Orta hattan yapılan 3 adet küçük delik ile iki taraf aynı anda ameliyat edilebilir
    • Daha hızlı işe dönüş sağlandığı için iş gücü kaybı azalır.
    • Daha az ameliyat izi
    • Daha az gerilme hissi
    • Kasıkta kesi olmadığı için daha az his kaybı oluşur.
    • Tekrar etmiş olan kasık fıtıklarında ilk ameliyat açık yöntemle yapılmış ise en etkili tedavi yöntemidir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Hastane Dönemi 

Açık ya da kapalı yöntemden hangisi tercih edilirse ameliyattan birkaç saat sonra hasta ayağa kalkılabilir. Eğer belden aşağı uyuşma uygulanmışsa bacaklardaki uyuşukluk zaman içerisinde geçer. Ameliyat gününün gecesi hastanede kalınır sonrasında evde dinlenme dönemi yeterlidir.

Kasık Fıtığı Ameliyatının Sonuçları Nelerdir?

Açık ya da kapalı yöntem hangisi tercih edilirse edilsin hepsinde başarı oranı yüksektir. Fıtığın tekrarlama olasılığı da son derece düşüktür. Nadir olarak enfeksiyon durumları yaşanabilir ya da genç erkeklerde cinsel fonksiyonlarda sorunlar yaşanabilir. Bütün bunların yaşanmaması için mutlaka bu konuda tecrübeli ve uzman kişilere ameliyat olmanız önemlidir.

Ameliyattan Ne Kadar Sonra Normal Hayata Dönülür?

Her ameliyat kuşkusuz riskler barındırır. Ameliyat açık ya da kapalı yöntemle yapıldığından her iki yönteme göre de normal hayata dönüş değişkenlik gösterir. Gerek iş hayatında gerek özel hayatında hareketlerine özen göstermek, ani hareketlerde bulunmamak, ağır aktivitelerden kaçınmak gerekir. Yanlış her hareket zedelenme oranının yükselmesine sebebiyet verir. Özellikle hastanın beden gücü ile ilgili bir iş hayatı varsa kapalı yöntem ameliyatı tercih etmelidir. Çünkü kapalı yöntemde fıtığın tekrar etme ihtimali çok düşüktür.

Ameliyat Sonrası Takip Nasıl Olur?

Kasık fıtığı ameliyatından sonra ilgili alan 2 gün kapalı tutulur. Enfeksiyon durumları nadir olarak yaşansa da önlem amaçlı bu durum uygulanır. Yarada kızarıklık, akıntı gibi sorunlarda mutlaka ilgili hekime başvurulmalıdır. 3. gün sonrasında pansuman yinelenir, doktor kontrolünde ağrı kesici kullanılabilinir. Eriyen dikiş olduğunda dikiş alınımına gerek yoktur. Erimeyen dikiş kullanılmışsa 1 hafta içerisinde dikişler alınmalıdır.

Dr. Ahmet Bekin’e Sor

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir