İçerik
Kasık Fıtığı Ameliyatı Nedir? Temel Bilgiler
Kasık fıtığı, karın organlarınızın kasıktaki zayıf bir bölgeden ağrılı bir şekilde dışarı çıkmasıdır. Oldukça yaygındırlar ve çoğunlukla erkeklerde rastlanır.Bu durumdan muzdarip olanlar için kasık fıtığı ameliyatı mevcuttur ve bu ameliyatlar rahatsızlığın giderilmesine ve daha fazla komplikasyonun önlenmesine yardımcı olur. Ağrıya neden olan, şiddetli veya kalıcı semptomlara neden olan bir fıtığınız varsa veya herhangi bir ciddi komplikasyon gelişiyorsa ameliyat genellikle önerilir. Kasık fıtığı zararsızmış gibi görünse de tehlikeli olabilir. Çünkü fıtığın sıkışması ve sonrasında ciddi komplikasyonlar gelişebilir.Kasık fıtığı ameliyatının 2 şekilde gerçekleştirilmesi mümkündür:
- Açık cerrahi
- Laparoskopik (kapalı) cerrahi
Her iki yöntemin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Yaptıracağınız ameliyatın türü kişiye göre belirlenir.Size uygun olan yöntem cerrah tarafından belirlenir.
Kasık Fıtığı Belirtileri: Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Kasık fıtığında başlıca belirtiler ise kasık bölgesinde ele gelen şişlik ve kasıkta ağrıdır. Kasıkta şişkinlik ıkınırken yada ayaktayken yada öksürürken daha belirgindir.Bu belirtiler varsa doktora gidilmelidir. Bazı hastalarda strangüle fıtık (boğulmuş fıtık) görülebilir.Bu fıtık türü tehlikelidir ve acil doktora gidilmelidir.Bu tür fıtıkta acil ameliyat gerektirmektedir. Sıkışmış fıtık belirtileri şunlardır:bulantı,kusma,iştahsızlık,gaz ve karın şişliği,ateş, nabız artışı,fıtık şişkinliği renginde morarma yada kızarma,hızla şiddetlenen kasık ve karın ağrıları.
Kasık Fıtığı Ameliyatı Öncesi ve Sonrası: Neler Beklenmeli?
Aspirin veya başka bir kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız, doktorunuza ameliyat öncesinde bırakmanız gerekip gerekmediğini mutlaka sormalısınız.Bununla birlikte ,kullandığınız tüm ilaçları ve sağlık sorunlarınızı ameliyat öncesinde doktorunuza bildirmelisiniz.Ameliyat günü, ameliyat sonrası sizin eve gitmenize yardımcı olacak bir yakınınızla hastaneye gelmelisiniz.Tek bir fıtık için ameliyat yaklaşık 60 dakika sürecektir. Fıtığın büyüklüğüne ve karmaşıklığına bağlı olarak ameliyat daha fazla veya daha az zaman alabilir. Tipik olarak fıtık ameliyatının iyileşmesinin en zor kısmı ameliyattan sonraki ilk 48 saattir. Ameliyattan sonraki üçüncü günde ağrı ve rahatsızlık genellikle iyileşmeye başlayacaktır.
Ameliyattan sonra kasıklarınızda ağrı ve rahatsızlık hissedeceksiniz. Bu rahatsızlığı gidermeye yardımcı olması için size ağrı kesiciler verilecektir. Yaranızın bakımı, hijyen ve banyo konusunda doktorunuzun ve hemşirenizin size verdiği talimatlara uymalısınız. Ne zaman araç kullanabileceğiniz konusunda doktorunuza danışmalısınız. Laparoskopi ameliyatından sonra genellikle 1 veya 2 hafta boyunca araba kullanmamanız tavsiye edilir ancak açık ameliyattan sonra bu süre daha da uzayabilir.
Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci ve Öneriler
Fıtık ameliyatları yaygın ve rutindir .Tüm tıbbi ameliyatlarda ve prosedürlerde olduğu gibi, bazı komplikasyon olasılığı vardır. Kasık fıtığı ameliyatından sonra iyileşmek ortalama en az altı hafta sürer. Kesin zamanlamalar her hastaya ve hastanın bireysel durumuna göre farklılık gösterecektir ve bu süreçte doktorunuzun tavsiyelerine uymanız gerekmektedir.
- Yoğun egzersiz veya spordan kaçınarak, ameliyatınızı takip eden ilk veya iki hafta içinde normal rutininize ve aktivitelerinize geri dönmeye çalışın.
- Herhangi bir endişeniz varsa veya herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissederseniz derhal doktorunuzu arayın.
- Kasık fıtığı ameliyatınızın ardından kabızlığı önlemek ve mide kaslarınızı zorlamamak için sağlıklı, yüksek lifli bir beslenmeye bağlı kalmalı ve bol miktarda sıvı içmelisiniz.
Laparoskopik Kasık Fıtığı Ameliyatı: Avantajları ve Dezavantajları
Fıtık tedavisinde laparoskopik yöntemin açık tekniğe göre birçok avantajı vardır. Bu avantajlar şunlardır:
- Daha iyi kozmetik sonuç sağlayan daha küçük kesiler
- Ameliyat sonrası ağrı, şişlik ve rahatsızlık azalır. Bu aynı zamanda karın duvarına yönelik travmanın azalmasıyla da ilişkilidir ve bu da ameliyat sonrası morbidite ve komplikasyonları azaltır.
- Daha hızlı iyileşme
- İşe ve aktiviteye daha hızlı dönüş
- Yara iyileşmesi komplikasyonlarının görülme sıklığında azalma (örn. enfeksiyon ve yara ayrılması)
Fiyatın daha yüksek olması ise laparoskopik ameliyatın dezavantajıdır.Ancak laparoskopik fıtık ameliyatı olumlu sonuçlar alınması açısından çok daha güvenli bir yaklaşımdır. Bu nedenle hastaların ve doktorların büyük çoğunluğu fıtık tedavisinde laparoskopik yaklaşımı tercih etmektedir.
Kasık Fıtığı Ameliyatı Riskleri ve Komplikasyonları Nelerdir?
Kasık fıtığı ameliyatı çok az riskleri olan bir operasyondur. Ancak 50 yaşın üzerindeyseniz, sigara içiyorsanız veya kalp hastalığı ya da solunum sorunları gibi başka bir hastalığınız varsa komplikasyon olasılığı daha yüksektir. Kasık fıtığı ameliyatının potansiyel komplikasyonları şunlardır:
- Fıtığın bıraktığı boşlukta kan veya sıvı birikmesi (bu genellikle tedavi edilmeden iyileşir)
- Testislerde veya penis tabanında ağrılı şişlik ve morarma (erkeklerde)
- Ameliyat sırasında sinirin hasar görmesi veya sıkışması nedeniyle kasık bölgesinde ağrı ve uyuşukluk
- testislere kan akışında hasar
Kasık Fıtığı Tedavisinde Alternatif Yöntemler: Ameliyatsız Çözümler
Fıtık genellikle ameliyat olmadan geçmez. Korse giymek gibi cerrahi olmayan yaklaşımlar fıtık üzerine hafif bir baskı uygulayarak onu yerinde tutabilir. Bu yöntem ağrıyı veya rahatsızlığı hafifletebilir. Geçici rahatlama sağlayabilirler ancak fıtığın tek kesin tedavisi ameliyattır.
Kasık fıtığı iyileşmesi için ameliyatsız tedaviler kesinlikle doktor kontrolünde yapılmalıdır çünkü bağırsak tıkanması ve boğulması (bağırsağın bir kısmının kan akışını kesecek şekilde sıkışıp kalması) gibi komplikasyonlara yol açabilir. Komplike olmayan bir fıtık (boğulmamış veya tıkanmamış) manuel olarak küçültülebilir.Manuel yöntem semptomların giderilmesini sağlasa da, uzun vadeli tedavi için cerrahi şarttır.
Fıtığın manuel terapisi sırasında:
- Hasta, kasık fıtığını azaltmak için bacaklar ve vücut hafifçe yukarı eğimli olacak şekilde yatakta yatar. Yer çekimi fıtık içeriğini içeriye doğru çeker ve redüksiyonu kolaylaştırır.
- Sırtüstü pozisyon (yüzü yukarı bakacak şekilde yatma) üst karın fıtığı için uygundur.
- Genellikle anestezi gerekli değildir. Ağrıyı azaltmak için lokal anestezi yapılabilir.
- Doktor şişliği azaltmak için fıtığa birkaç dakika boyunca buz veya soğuk kompres uygular.
- Bazı fıtıklar soğuk kompres uygulaması, yer çekimi kuvveti ve fıtık etrafındaki kasların sedasyon ve ağrı kesicilerle gevşemesi nedeniyle kendiliğinden iner.
- Prosedür tamamlandıktan sonra, manuel tedavinin başarılı olup olmadığını doğrulamak için bir ultrason yapılabilir.
Çocuklarda Kasık Fıtığı Ameliyatı: Bilmeniz Gerekenler
Çocuğunuzun kasık fıtığı varsa kasık bölgesinde sert, kırmızı, ağrılı bir şişlik olabilir, kusabilir, yemek yemek istemeyebilir ve dışkılama yapamayabilir.Bunlar önemli belirtilerdir ve acil bir durumdur. Böyle bir durumda çocuğunuzu doktora muayeneye götürmelisiniz. Fıtık karın boşluğuna geri itilemiyorsa (küçültülemiyorsa), çocuğunuzun acilen ameliyat olması gerekecektir. Çocuğunuzun kasık fıtığı ameliyatı açık veya laparoskopik yöntemle yapılacaktır. Ameliyattan sonra kesi yerinde şişlik sık görülür. Şişlik birkaç hafta sonra geçecektir. Ameliyattan sonra fıtığın tekrarlama riski çok azdır.
Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Yapılmaması Gerekenler
Fıtık ameliyatından sonra kendinize dikkat etmeniz ve bazı basit kurallara uymanız önemlidir. Ameliyat sonrasında iyileşme biraz zaman alabilir. İyileşme sürecine yardımcı olmak için yapmamanız gereken bazı şeyler şunlardır:
- Ameliyattan sonra en az iki hafta boyunca 15 kilodan ağır nesneleri kaldırmayın
- Ameliyatınızdan sonra en az iki ila dört hafta boyunca herhangi bir yorucu faaliyette bulunmayın.
- Her zaman hareketsiz kalmayın; gün boyunca birkaç kez yaklaşık beş ila on dakika boyunca yavaş hareket edin.
Kasık Fıtığı Ameliyatı Fiyatları ve Sağlık Sigortası Kapsamı
Kasık fıtığı ameliyatları kişiden kişiye ve ameliyatın türüne göre değişmektedir.Fiyat bilgisi için bizimle iletişime geçiniz.