İçerik
Kasık Fıtığı Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Kasık fıtığı, karın boşluğunu veya bağırsağı kaplayan zarın bir kısmının karındaki zayıf bir noktadan, genellikle erkeklerde spermatik kordu taşıyan kasık kanalından dışarı çıkmasıyla ortaya çıkar. Kasık fıtığı kendi kendine düzelmez ve yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir. Doktorunuz muhtemelen ağrılı veya büyüyen kasık fıtığını düzeltmek için ameliyat önerecektir. Kasık fıtığı onarımı yaygın bir cerrahi işlemdir.
Kasık Fıtığı Semptomları
Kasık fıtığı belirtileri ve semptomları şunları içerir:
- Kasık kemiğinizin her iki yanındaki bölgede, dik durduğunuzda, özellikle öksürdüğünüzde veya ıkındığınızda daha belirgin hale gelen bir şişkinlik
- Çıkıntıda yanma veya ağrı hissi
- Özellikle eğilirken, öksürürken veya ağırlık kaldırırken kasıklarınızda ağrı veya rahatsızlık
- Kasıklarınızda zayıflık veya baskı
- Bazen, çıkıntılı bağırsak skrotuma indiğinde testislerin çevresinde ağrı ve şişlik meydana gelir.
Çocuklarda Belirti ve Semptomlar
Yenidoğanlarda ve çocuklarda kasık fıtıkları doğum kaynaklıdır. Doğuştan karın duvarındaki zayıflıktan kaynaklanır. Bazen fıtık yalnızca bebek ağlarken, öksürürken veya dışkılama sırasında ıkınırken görülebilir. Sinirli olabilir ve iştahı normalden daha az olabilir.Daha büyük bir çocukta, çocuk öksürdüğünde, bağırsak hareketi sırasında zorlandığında veya uzun süre ayakta durduğunda fıtık daha belirgin olabilir.
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Fıtık şişkinliği kırmızı, mor veya koyulaşırsa veya boğulmuş fıtığın başka belirtilerini veya semptomlarını fark ederseniz hemen doktora gitmelisiniz. Aynı zamanda kasık kemiğinizin her iki tarafında, kasıklarınızda ağrılı veya gözle görülür bir şişkinlik varsa doktorunuza görünün. Şişkinlik muhtemelen ayakta durduğunuzda daha belirgin olacaktır ve genellikle elinizi doğrudan etkilenen bölgenin üzerine koyarsanız bunu hissedebilirsiniz.
Kasık Fıtığı Nedenleri
Bazı kasık fıtıklarının belirgin bir nedeni yoktur. Diğerleri aşağıdakilerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir:
- Karın içinde artan basınç
- Karın duvarında önceden var olan zayıf bir nokta
- Bağırsak hareketleri veya idrara çıkma sırasında ıkınma
- Yorucu etkinlik
- Gebelik
- Kronik öksürme veya hapşırma
Risk Faktörleri
Kasık fıtığı gelişimine katkıda bulunan faktörler şunlardır:
- Cinsiyet:Erkeklerde kasık fıtığı oluşma olasılığı kadınlara göre sekiz kat daha fazladır.
- Yaşlı olmak:Yaşlandıkça kaslar zayıflar.
- Aile öyküsü: Bu duruma sahip olan ebeveyniniz veya kardeşiniz gibi yakın bir akrabanız varsa risk daha yüksektir.
- Kronik kabızlık: Kabızlık bağırsak hareketleri sırasında zorlanmaya neden olur.
- Gebelik :Hamile olmak karın kaslarını zayıflatabilir Aynı zamanda karnınızdaki basıncın artmasına neden olabilir.
- Erken doğum ve düşük doğum ağırlığı: Kasık fıtığına, prematüre veya düşük doğum ağırlığıyla doğan bebeklerde daha sık rastlanır.
Kasık Fıtığı Oluşumunu Önleme
Sizi kasık fıtığına yatkın hale getiren doğuştan gelen kusuru önleyemezsiniz. Ancak karın kaslarınız ve dokularınız üzerindeki gerilimi azaltabilirsiniz. Örneğin:
- Sağlıklı bir kiloda olup,kilonuzu koruyun.
- Yüksek lifli gıdalara ağırlık verin. Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar kabızlığı ve ıkınmayı önlemeye yardımcı olabilecek lif içerir.
- Ağır nesneleri kaldırırken dikkatli olun veya ağır nesneleri kaldırmaktan kaçının.
- Sigara içmeyi bırakın. Birçok ciddi hastalıktaki rolünün yanı sıra, sigara içmek sıklıkla kasık fıtığına yol açabilecek veya şiddetlendirebilecek kronik bir öksürüğe neden olur.
Kasık Fıtığı Teşhisi
Kasık fıtığını tanısı için genellikle fiziksel bir muayene yapılmaktadır. Doktorunuz kasık bölgesinde bir şişlik olup olmadığını kontrol eder. Ayakta durmak ve öksürmek fıtığı daha belirgin hale getirebileceğinden muhtemelen ayakta durmanız, öksürmeniz veya ıkınmanız istenecektir.Tanı hemen belli değilse doktorunuz karın ultrasonu, CT taraması veya MRI gibi bir görüntüleme testi isteyebilir.
Kasık Fıtığı Tedavisi
Fıtığınız küçükse ve sizi rahatsız etmiyorsa doktorunuz dikkatli beklemenizi önerebilir. Çocuklarda doktor, ameliyatı düşünmeden önce şişkinliği azaltmak için manuel baskı uygulamayı deneyebilir.Büyüyen veya ağrılı fıtıklar genellikle rahatsızlığı gidermek ve ciddi komplikasyonları önlemek için ameliyat gerektirir.Fıtık ameliyatlarının iki genel türü vardır; açık fıtık ameliyatı ve laparoskopik fıtık ameliyatı.