İçerik
Kasık fıtığı belirtileri nelerdir?
Kasık fıtığı aslında daha çok erkeklerin korkulu rüyasıdır.
Kasığımda şişlik çıktı ne yapmalıyım?
Acaba fıtık mı?
Yoksa kötü bir hastalık mı var?
Kanser mi oldum?
Yan komşunun oğlu ölmeden 1 hafta önce kasığında şişlik çıkmış?
Bıçak değerse kesin yayılır gibi gibi bir sürü soru işaretleri ve belirsizliklere sebep olur. Tüm bu belirsizliklerin cevabı için gerçekten bu işi iyi bilen bir genel cerraha öncelikle muayene olmak gerekir. Ama bu blog yazısında bu muayene olmadan akıldaki bazı soruları gidermek ve belki de doğru sonuca varmak için kasık fıtığının belirtilerinden söz edeceğim.
Öncelikle kasık fıtığı nedir ona biraz değinelim. Kasık fıtığı kasık bölgesindeki inguinal kanal dediğimiz ve erkeklerde doğuştan var olan kanalın açılması veya kasık bölgesindeki kasların zayıflaması sonucu oluşan açıklıktan karın içi organların bir kese içinde fıtıklaşmasıdır. Tabi ki erkeklerde olan kanaldan söz ettiğimiz içinde erkeklerde kadınlara oranla 9 kat daha sık görülür. Ayrıca her yaşta görülebilmekle birlikte 35-45 yaş aralığında daha sık görülür. Gelelim belirtilerine;
En sık belirtisi kasık bölgesinde şişliktir. Ama kasık bölgesinde şişlik yapan bir sürü hastalık vardır. Mesela kasık bölgesinde yağ bezesi, lenfoma, lösemi, kasıkta olmuş olan apse, kasık bölgesinde olan atar damarımız da yani femoral arter anevrizması, Kasıktaki herhangi bir enfeksiyona bağlı olarak gelişen lenfadenopati gibi bir sürü hastalık kasıkta şişlik ile kendini gösterir. Kasık fıtığına bağlı olan şişlik genellikle çok ayakta durunca veya ağır bir yük kaldırınca veya şiddetli öksürme veya hapşırma esnasında büyüyen, istirahat esnasında, sırt üstü yatınca kaybolan bir şişliktir. Bunun tek bir istisnası vardır. Bazen boğulmuş olan kasık fıtıkları içeri girmez ama bu tarz kasık fıtıklarının ağrısı dayanılmazdır ve acil ameliyat gerektirir. Zaten ameliyat olmadan da ağrısı geçmez.
İkinci ensık belirti kasık bölgesinde ağrıdır. Bu şikayet de kas zedelenmeleri, yumuşak doku enfeksiyonları, lenfadenopati, lenfoma gibi bir sürü hastalıkla karışır. Özellikle spor yapanlar ve ağır yük kaldıranlarda bazen ağrı kasık fıtığından mı yoksa kasık bölgesindeki kas zedelenmesi mi ayırd etmek zor olabilir. Özellikle küçük kasık fıtıklarında elle muayende tam bulgu alamayabiliriz. Bu durumda mutlaka iyi bir ultrason yapılmalıdır.
Ağrı ve şişlik en sık iki bulgudur. Ama bunların dışında bacakta çekilme, eğer fıtık içine giren barsaklar sıkışırsa kabızlık, şişkinlik, kramp ve gaz sancısı gibi bulgular da görülür.
Bu bilgiler ışığında bu gibi şikayetlere sahipseniz ayırıcı tanı için mutlaka bir Genel Cerrahi muayenesi ve doktorunuzun gerek görmesi durumunda ultrason ile değerlendirmek gerekir.