İçerik
KASIK FITIĞI NEDİR? KASIK FITIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Fıtık, karın zarındaki zayıflıktır. Bu zayıflık, bağırsağın bir kısmının veya yağın derinin altından dışarı çıkmasına neden olabilir. Fıtığın en sık görüldüğü bölge kasıktır (uyluk ile karın arasındaki bölge). Bu fıtığa kasık fıtığı denir. Kasık fıtığı sağda, solda veya her iki tarafta da oluşabilir. Şişlik şiddetli aktivite sırasında, öksürme veya ıkınma sırasında ortaya çıkabilir ve genellikle yatarken kaybolur. Kasık fıtığının tedavisi ameliyatla mümkündür.Açık ve laparoskopik ameliyat olmak üzere 2 çeşit ameliyat vardır.
Laparoskopik fıtık ameliyatının “açık” fıtık ameliyatına göre avantajlarından biri de genellikle işe ve normal aktivitelere daha çabuk dönebilmenizdir. Ayrıca ameliyattan sonra ağrı gelişme riski ve yara enfeksiyonu insidansı daha düşüktür. Fıtığın kabul edilebilir, ameliyatsız tıbbi tedavisi yoktur.Fıtık zamanla iyileşmediği gibi kendiliğinden de geçmez. Bu durumun tek kalıcı çözümü fıtığın cerrahi olarak onarılmasıdır.
KASIK FITIĞI AMELİYATI TEKNİKLERİ
Kasık fıtığı onarımında kullanılabilecek farklı teknikler şunlardır:
Açık Cerrahi – Kasık fıtığı ve diğer fıtık türlerinin de onarılması geleneksel yaklaşımdır. Fıtıklaşmış organa ulaşmak için kasık bölgesi çevresinde büyük bir kesi açılmasını içerir. Dışarı çıkan organ geriye doğru itilir ve duvardaki delik, fıtık ağı kullanılarak veya kullanılmadan onarılır.
Laparoskopik Cerrahi – Kasık fıtığının laparoskop (ucuna kamera bağlı bir cihaz) yardımıyla onarılmasını içeren nispeten gelişmiş bir işlemdir. Prosedür, karın ve kasık bölgesi boyunca anahtar deliği büyüklüğünde kesiler yapıldığından doğası gereği minimal invaziftir.
AMELİYATIN RİSKLERİ VE KOMPLİKASYONLARI
Kasık fıtığı ameliyatı sırasında diğer cerrahi işlemlerde olduğu gibi aşağıdaki komplikasyonlar ortaya çıkabilir:
- Anesteziye reaksiyon
- İç organlarda yaralanma
- Aşırı kanama
- Enfeksiyon
Ayrıca kasık fıtığı ameliyatı tamamlandıktan sonra bile, iyileşme tamamlanana kadar bir ay kadar bir süre boyunca ameliyat sonrası komplikasyon olasılığı vardır:
- Yarada veya dikişlerde şiddetli ağrı
- Seroma veya sıvı birikimi
- Hematom veya kan birikmesi
- Yara enfeksiyonu
- İdrar retansiyonu
- Tekrarlama
LAPAROSKOPİK KASIK FITIĞI AMELİYATININ FAYDALARI
Laparoskopik fıtık onarımı tekniği aşağıdaki faydalara sahip olduğundan hastalar ve doktorlar tarafından tercih edilmektedir:
- Kesiler açık ameliyata göre daha küçüktür ve daha iyi kozmetik sonuç sağlar.
- Ameliyatın minimal invaziv yapısı nedeniyle ameliyat sonrası ağrı, şişlik ve rahatsızlık azalır.
- İyileşme daha hızlıdır ve ameliyat sonrası komplikasyon olasılığı neredeyse yok denecek kadar azdır.
- Ameliyat sırasında ve sonrasında kanama ve enfeksiyon olasılığı da minimum düzeydedir.
- Minik kesiler hızla iyileştiği için hasta normal rutinine daha hızlı dönebilir.
- Fıtığın tekrarlama ve kesi fıtığı oluşma ihtimali neredeyse yok denecek kadar azdır.
AMELİYAT SONRASI İYİLEŞME VE SONUÇLAR
Kasık fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme kullanılan tekniğe bağlıdır. Onarım için laparoskopik teknik kullanıldığında tam iyileşme 3-4 hafta kadar sürer. İlk hafta içinde yürüme, merdiven çıkma, oturma vb. normal aktivitelerinize devam edebileceksiniz ancak ameliyat yarasının iyileşmesi için daha uzun süreye ihtiyaç olacaktır. Fıtığı onarmak için açık ameliyat yapılması durumunda iyileşme hızı yavaş olacaktır ve tamamen iyileşip normal rutininize dönmeniz yaklaşık 4-6 haftadır. Cerrahi onarım tamamlandıktan sonra şişkinlik, ağrı, mide bulantısı vb. semptomlar geçmektedir.
KASIK FITIĞI AMELİYAT FİYATLARI
Kasık fıtığı ameliyat fiyatları hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçiniz.