Kasık Fıtığı

Kasık Fıtığı Nedir? Neden Olur?

Kasık fıtığı aniden oluşan bazen de oluştuğu gibi hemen kaybolan; öksürme, ıkınma gibi durumlarda da ortaya çıkan bir hastalıktır. Karın duvarında oluşmuş bir yırtıktan ya da delikten iç organların cilt altında bir şişlik oluşturması durumu fıtık olarak adlandırılır. Bu şişliğin yegane sebebi iç organlar olup bunda da başı çeken bağırsaklardır. Kasık fıtığı ilerleyen zamanlarında şişlik sürekli artma eğilimi gösterir.

Kasık fıtığı genelde erkeklerde daha çok görülür. Kasık fıtıkları doğum sonrasında kanal kapanmaması sebebi ile ve ilerleyen yaşlarda daha çok açılarak ortaya çıkar. Özellikle erkek bebeklerde anne karnında iken kasıklardaki açıklıklar kapanır. Ve böylelikle testisler normal oluşumuna devam eder. Ancak açıklıklar kapanmazsa fıtık kendini belli etmeye başlar. Aşırı kilolu olma durumları ya da kronik öksürük durumları söz konusu ise fıtık olma olasılığı vardır. Erkeklerde daha sık olmasına rağmen kadınlarda da hamilelik dönemi en riskli dönemdir.

Kasık Fıtığı Tanısı Nasıl Konulur?

Kasık fıtıkları çok kolay bir şekilde anlaşılabilir. Hatta hastalar fıtık gelişimini kendileri bile fark eder hale gelir. Şişlikler ayağa kalkıldığında belirginleşir, sırtüstü yatıldığında ise kaybolur. Bazı hastalarda bu belirtiler dışında karın ağrıları ve şişkinlikler oluşur. Kramplar yaşanır. Bu sıkıntılar dahilinde kasık bölgesi ultrasonu çekilir ve bağırsakların fıtık bölgesine girip girmediği incelenir.

Kasık Fıtığı Kimlerde Görülür?

Kasık fıtığı hem kadın hem erkekte görülebilir. Hatta yeni doğan çocukta bile görülebilen hastalıktır. En sık görülen fıtık çeşididir. Oran olarak en fazla erkeklerde görülür. Fıtıklar ilaç tedavisi, egzersizler ile yok olmazlar. Tek tedavisi ameliyattır.

Kasık Fıtığında Riskler Nelerdir?

Kasık fıtıkları birden oluşum yapıp birden de kaybolabilir. Fıtık içinde bağırsaklar oluşan yırtık içerisinde sıkışma yaşayabilir. Buna boğulmuş fıtık adı verilir. Bu tip fıtıklarda ağrı fazlalaşır. Bu durumun ileri safhaları acil ameliyat gerektirir. Zira bu durum erkeklerde testislerin zarar görmesine yol açar. Kasık fıtıkları aynı zamanda erkeklerde cinsel sorunların oluşumunda etkilidir. Hastalık tedavi edilmediği sürece cinsel hayatta isteksizlik ve iktidarsızlık gibi sorunlar baş gösterir.

Kasık Fıtığında Tedavi Yöntemi 

Kasık fıtığında en etkili tedavi yöntemi cerrahi tedavidir. Oluşan yırtığın kapatılması tek çaredir. Fıtığın büyümeden cerrahi yöntem  olması en etkili yoldur.

Kasık Fıtığı Ameliyat Yöntemleri 

Kasık fıtığı cerrahi tedavisinde iki yöntem vardır. Biri açık ameliyat diğeri laparoskopik yöntemdir. Açık ameliyatta yapılan kesi ile çıkan dokular tekrar yerine yerleştirilir. Gerekli onarımdan sonra sorun halledilir. Laparoskopik yöntemde ise göbekten kamera ve aletlerle karın içine girilir ve kasığa ulaşır. Yine aynı şekilde hasar görmüş dokular ve sıkışan organlar yerlerine yerleştirilir ve sorun hallolur. Bu yöntemde kesi söz konusu olmadığından hasta için iyileşme süresi çok daha kısadır. Tercih edilen yöntem bu olmasına rağmen boğulmuş fıtıklarda laparoskopik yöntem kullanılamaz. Açık ameliyatla tedavi edilmesi gerekir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyat öncesinde 8 saatlik açlık söz konusudur. Kullanılan ve kullanılmak zorunda olunan ilaçlar mutlaka doktor bilgisi altında alınmalıdır. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar kanamayı arttıracağından kullanımı son derece önem taşır. Bu ilaçların kullanımı mutlaka kesilmelidir. Ameliyat zamanında soğuk algınlığı yaşansa bile doktora bilgi verilmelidir. Gerekirse işlem ertelenmelidir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Açık ya da laparoskopik ameliyatlar sonrasında en geç 2 gün içerisinde hasta evine dönebilmektedir. Genelde de en geç 2 hafta içerisinde iş hayatına aktif olarak başlayabilir. Hafif egzersizler ve ani hareketlerden kaçınılması önerilir. Özellikle spor ve ağır hareketler sakıncalıdır. Kasık fıtığı ameliyatı sonrası hastanın kendine bakması ve dikkatli olması detayları son derece önem taşımaktadır. Yaranın enfeksiyon kapması, erken ve ağır egzersizlere başlanılması, sigara içimi ve aşırı kilolu olma durumları fıtığı tekrarlatan nedenlerdir.

Dr. Ahmet Bekin’e Sor

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir