Kasık Fıtığı

Kasık Fıtığının Teşhisi Ve Tedavisi Nasıldır?

Kasık fıtığı özellikle erkeklerde rastlanan bir rahatsızlık çeşididir. Kadınlarda da görülebilmektedir ancak erkeklerde görülme olasılığı daha yüksektir. Her 10 kasık fıtığı hastasının 9 tanesi erkek iken 1 tanesi kadındır. Yani erkeklerde kadınlara oranla 9 kat daha fazla görülür.

Kasık Fıtığı Nedir?

Kasıkta meydana gelen fıtıklar çoğunlukla erkek hastalarda görülmektedir. Ancak bu demek değildir ki kadın hastalarda hiç fıtık oluşmaz. Kadın hastaların da büyük bir bölümü doğum sonrasında bu sorunla mücadele etmek durumunda kalmaktadır. Kasık fıtıkları çeşit olarak üç grupta incelenmektedir. Direkt, indirekt ve femoral ismi ile anılan bu tiplerden indirekt tipinde yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Dolayısı ile birçok hasta her yaşta bu sorun ile karşılaşabilir. Testislere kadar inme riski bulunmaktadır. Direkt kasık fıtığı türünde ise risk grubu orta ve daha ileri yaşlardır. En az görülen tip ise femoral tiptir. Kesin tanı ve teşhis konulması ancak doktor muayenesine bağlıdır. Tüm tiplerin tedavi süreçleri ise aynıdır. Tüm bu açıklamalarımızdan sonra kasık fıtığı nedir sorusunun yanıtını da verdiğimizi umuyoruz.

Kasık Fıtığı Oluşum Nedenleri Ve Belirtileri

Her hastalığın bir takım belirtiler ile ortaya çıktığını bilirsiniz. Kasık fıtığı belirtileri konusunda birkaç bilgi vererek konunun daha da anlaşılabilir olmasını sağlamayı umuyoruz. Kasık fıtıklarında hasta bazen hiç bir belirti yaşamadan rutin bir doktor muyanesinde durumu anlayabilir. Bazıları ise şu tip şikayetlerle doktora gittiklerinde kasık fıtığı sorunu ile baş başa kaldıklarını öğrenirler.

  • Kasık çevresinde şişkinlik
  • Şişkinlik üzerinde yanma, ağrı
  • Kasık bölgesinde acıma
  • Nadir de olsa testis torbasında şişkinlik,
  • Bulantı
  • Kusma
  • İştahsızlık
  • Büyük abdestini yapamama
  • Nabızda artma,
  • Ateş yüselmesi
  • Fıtık olan kısımdaki şişkinliğin etrafında morluk ve kızarma

Kasık fıtığının farklı belirtileri bulunur. Bu belirtilerden en yaygın olanları kasık bölgesinde şişkinlik oluşması ve rahatsız edici düzeyde ağrı hissedilmesidir. Özellikle uzun yürüyüşler de ağır işlerde aşırı derecede ağrı hissedilir ve yürüyüş yapmakta zorluk çekilir. Hasta yemeklerden sonra hazımsızlık sorunları yaşayabilir. Hastalığın ileri evrelerinde ise kasık kısmında kızarma da görülebilir. Ayrıca hasta zamanla tuvalete çıkmada da sorun yaşamaya başlar.

Kasık Fıtığı Teşhisi Nasıl Konulur?

Kasık fıtığı teşhisi uzman bir doktor tarafından yapılan kısa süreli bir muayene ile kolaylıkla konulabilir. Ancak bazı özel durumlarda hastalığın teşhisinin koyulabilmesi için yeterli belirtiler gözlemlenmeyebilir. Bu gibi durumlarda doktor ultrason ya da MR çekimi gibi tıbbi tanı testleri ister ve bu testlerin sonuçlarına göre teşhisini koyar.

Kasık Fıtığı Oluşumunda Öncelikli Olan Kişiler

Kasık fıtığı oluşumunda erkekler kadınlara göre daha öncelikli bir yapıdadır. Özellikle erkek çocuğun doğumu sırasında yaşanan sorunlar daha sonra çocukta kasık fıtığı oluşumuna sebep olabilir. Ayrıca hastalığın genetik yapısı sebebiyle ailesinde kasık fıtığı olmuş olan kişilerinde bu rahatsızlığı yaşama oranı oldukça yüksektir. Astım gibi kronik rahatsızlığı olan kişilerde bu hastalık söz konusu olduğunda öncelikli sırada bulunur. Fazla kilolu ya da obezite sorunu olan kişiler de bu hastalık açısından büyük risk taşırlar.

Kasık Fıtığında Uygulanacak Tedaviler

Vücudunuzda anlam veremediğiniz ağrı ve sızılar var ve siz bunun kaynağını araştırıyorsunuz. Sağlığımız ile ilgili sıkıntılar yaşamaya başladığımızda ilk yapılması gereken kulaktan dolma sözlere itimat etmemek ve direkt olarak doktor muayenesine girmektir. Aksi halde geç kalınmış hiç bir tedavi netice vermeye bilir. Bu sebeple ama ufak, ama büyük yaşadığımız sağlık sorunları sonrasında doktora gitmeli, ağrı, sızı ve size acı veren şikayetin neden kaynaklandığının bulunması gerekmektedir. Özellikle beylerde görülen kasık fıtığında da tedavi için geç kalınmaması önerilmektedir. Şikayetlerin ardından hasta hekime ulaştığında yapılan kan tahlilleri, ultrason muayeneleri neticesinde kesin tanı konulmaktadır. Kesin tanı neticesinde hekim ve hasta ortaklaşa bir tedavi süreci hakkında karar vermektedir. Bu karar hastanın fıtık durumuna göre, herhangi başka bir rahatsızlığının olup olmadığına göre de değişkenlik göstermektedir. Kasık fıtığı taşı tedavi süreci  ameliyatla neticelenmektedir. Ameliyata kadar geçen süre içerisinde hasta ameliyat için hazırlanmakta, eğer hastanın ameliyat gününde ruhi ve sağlık durumu ameliyata engel değil ise hekim ile hastanın ortak kararı olan ameliyat yöntemi belirlenerek hasta ameliyat ile tedavi edilmiş olur.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bazı hastalıklar vardır ki ameliyat olmadan iyileşme olmaz. İşte kasık fıtığı sorunu da ancak cerrahi operasyon ile tedavi edilebilmektedir. Peki, kasık fıtığı ameliyatı nasıl yapılır? Kasık fıtığı şikayeti olanların büyük bir bölümünün araştırdığı konulardan bir tanesi de kasık fıtığı ameliyatı olmaktadır. Bu sebeple yazımızın bu bölümünde ameliyatta hangi yöntemlerin uygulandığına değinmiş olacağız. Her geçen gün tıbbın biraz daha geliştiğine şahit olmaktayız. Bu gelişmeler sayesinde kasık fıtığı hususunda da farklı yöntemler kullanılmaya başlanmıştır. Bu yöntemlerden bir tanesi açık kasık fıtığı ameliyatı, kapalı kasık fıtığı ameliyatı ve tek delikten fıtık ameliyatıdır. Tüm bu ameliyatlar hastanın genel durumu dikkate alınarak gerçekleştirilmektedir. Herhangi başka bir rahatsızlığı var mı, var ise ameliyat için uygun süre beklenmeli mi, hasta anestezi için uygun mu? Hekim tarafından yapılan tüm değerlendirmeler olumlu ise hasta ameliyat yöntemine karar verilerek operasyona hemen başlanmaktadır.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Neler Olur? Sonrasında Yaşananlar

Kasık fıtığı düşünüldüğü kadar kolay bir ameliyat olmayabilir. Tamamıyla kişinin direnci ile bağlantılıdır. Ameliyathaneden çıkarılan hasta kendisi için ayrılan servis odasına alınır. Genel anestezi almış olan hasta ortalama iki saat tamamıyla kendine gelene kadar gözlem altında tutulur. Ameliyattan sonraki iki gün içerisinde ameliyat ağrılarının yaşanması muhtemeldir. Genel anestezi ile ameliyat olan hastalara ortamala altı saat sonra sulu gıdalar verilmektedir. Lokal anestezi alındığında ise hasta daha kısa bir süre içerisinde yemek yemeye başlayabilir. Ayrıca hasta ortalama altı saat sonra hafifçe yürütülür. Kapalı yapılan ameliyatlarda hasta bir hafta içerisinde normal yaşantısına dönebilir. Tabiki yine ağır hareketler olmamak kaydı ile. Ameliyattan sonraki ikinci haftadan sonra ise sınırsızca hasta günlük hayatına devam edebilir hale gelmektedir. Nadiren de olsa hastaların testislerinde ve penis köklerinde morarmalar gözlemlenebilir. Ancak bu durum gecici olup, kendiliğinden normale döner, müdahale gerektirmez. Ameliyat neticesinde hastada her hangi bir komplikasyon görülmemesi halinde hasta kısa bir süre içerisinde ameliyat öncesindeki hayatına geri dönmektedir.  Kasık fıtığı ameliyatı sonrası neler olur? Sonrasında neler yaşanır? Bu konuyu da bu şekilde sizlere açıklamış olduk.

Kasık Fıtığı Ameliyatı İle İlgili Sık Sorulan Sorular 

Kasık fıtığı olanlar ve ameliyat olmak isteyenler tarafından en çok merak edilen konuları bir araya toplayarak sizleri aydınlatmayı amaçladık. Kasık fıtığı ameliyatı ile ilgili sık sorulan sorular şu şekildedir;

Kasık Fıtığı Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Kasık fıtığı sıkıntısı yaşanların en büyük korkuları ameliyattır. Ameliyat süreci ve iyileşme süreci her zaman akıllarda uçup duran sorular arasında yer almaktadır. Peki, kasık fıtığı ameliyatı ne kadar sürer? Uzman hekimlerin görüşlerine ve   ameliyatın yöntemine göre değişmekle birlikte ortalama 20 dakika ile 45 dakika gibi bir zaman içerisinde ameliyat tamamlanmaktadır.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Riskli Midir?

Bilindiği üzere gerek genel genelse lokal anestezi ile yapılan tüm ameliyatlarda az da olsa risk bulunmaktadır. Peki, kasık fıtığı ameliyatı riskli midir? Eğer hekiminizi doğru seçmişseniz, konusunda uzman ve tecrübeli bir doktor tarafından tedavi ediliyorsanız, anestezi uzmanı tecrübeli ise risk yok denecek kadar azdır. 

Ameliyattan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Siz de ameliyatın büyüğü küçüğü olmaz diyenlerdenseniz, bu soru tam size göre. Ameliyattan sonra dikkat edilmesi gerekenler; tüm ameliyatlarda olduğu gibi kasık fıtığı ameliyatları için de geçerlidir. Öncelikle doktorun verdiği talimatlara uymalı, ilaçlar ihmal edilmemeli, yapılması ve yapılmaması gereken hareketler ve kısıtları hususunda dikkatli olunmalıdır. Aksi halde, ameliyat bölgesinde komplikasyon riski yüksek oranda görülecektir.

Kasık Fığıtı Ameliyatından Sonraki İyileşme Süreci Ne Kadar?

Ameliyat süresi kısa olsa da her ameliyatın bir iyileşme süreci bulunmaktadır. Peki, kasık fıtığı ameliyatından sonraki iyileşme süreci ne kadar? Ortalama olarak iki hafta sonrasında hasta normal hayatına dönebilecek ölçüde iyileşmektedir. Tabiki iyileşme sürecinde hastada komplikasyon oluşması, ameliyat yarasında meydana gelen enfeksiyonlar bu süreci olumsuz yönde etkilemektedir. Ancak düşünüldüğü kadar uzun bir süre iyileşmek için beklemeyeceğiniz de kesindir.

Kasık Fıtığı Ameliyatından Sonra Cinsellik

Cinsellik hayatımızın gerçeğidir. Bu hususta çoğu kişi doktora danışmaktan dahi çekinmektedir. Ancak herhangi bir soruyu sormak kadar basit olan bu soruyu sorabilen çok az hasta bulunmaktadır. Kasık fıtığı ameliyatından sonra cinsellik konusu üzerine şunu söylemek yeterli olacaktır. Ortalama ilk bir hafta içerisinde hasta normal yaşamına yavaş yavaş dönebilmektedir. Ancak yüksek efor sarf edilmemesi kaidesi ile cinsellik de hayatınızda var olabilmektedir. Yani cinsel hayatınıza ameliyattan bir hafta sonra devam etmeniz mümkündür. 

Kasık Fığıtı Ameliyatından Sonra Çalışma

Çalışma hayatı içerisinde iseniz, önünüzde uzun yıllar var ve çalışmak zorunda iseniz bazen ameliyat gibi tedavi süreçlerinde çalışma hayatınıza ara vermeniz gerekmektedir. Kasık fıtığı ameliyatı olanların genelde merak ettikleri konulardan biri de kasık fıtığı ameliyatından sonra çalışma ne zaman başlar? Konusudur. Yaklaşık iki hafta sonrasında eğer ağır bir işiniz bulunmuyor ise çalışma hayatınıza devam edebilirsiniz. Ancak, ağır bir işiniz bulunuyor ise bu durumda doktor tarafından verilen çalışabilir raporu gerekebilir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Fiyatı

Kasık fıtığı hususunda iyi bir doktor araştırması yaparken merak ettiğiniz konulardan biri de kasık fıtığı ameliyatı fiyatı olabilir. Bu bütçe hesabınız için gayet normaldir. Ancak, unutmamalısınız ki sağlığınız için daha gereksiz harcamalarınızı bir kenara bırakıp, en iyi hekimlere ameliyat olmanız gerekmektedir. Özel hastaneler veya kliniklere göre fiyatlar değişmekle birlikte İstanbul’da ameliyat olmayı planlıyorsanız 0 505 917 12 10 nolu telefon numarasından bilgi almanız mümkün olacaktır.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Yapan Uzman Doktor

 Sağlık konusu yabana atılmaması gereken bir konudur. Vücudumuz adeta bir makine gibi çalışmaktadır. En ufak bir organımızda meydana gelen hasar bazen tüm vücudumuzu etkileyebilmketedir. Bunun için sık sık kontrolden geçmek oldukça önemlidir. Günümüzün en kötü ve çözümsüz rahatsızlığı kanser başta olmak üzere birçok hastalık sadece ameliyat ile tedavi edilebilmektedir. Kasık fıtığı da ameliyat ile tedavi edilen hastalıklardan biridir.Eğer ameliyat gerektiren bir hastalığınız var ise bu hususta doğru hekim seçmeniz önemlidir. İyi bir araştırma, hekimin başarılarını öğrenme ile birlikte doğru hekimi seçmeniz mümkün olacaktır. Kasık fıtığı ameliyatı yapan uzman doktor Ahmet Bekin; “Kasık fıtığında en doğru tanı doktor tarafından yapılan detaylı fıtık muayenesi yapılması ile konulmaktadır. Ancak, bazı durumlarda muayenenin yeterli olmaması halinde ultrason, bilgisayarlı tomografi, magnetik rezonans gibi tıbbi görüntüleme cihazları ile tanı konulabilmektedir.” diyerek, genel cerrahi uzmanı Bekin sözlerine şu şekilde devam etmiştir. “ Kasık fıtığının erkeklerde görülme oranındaki sıklık daha fazladır. Bunun sebebi bebekler hangi cinsiyete sahip olursa olsun anne karnında iken yumurtalıkları karnın içerisinde yer almaktadır. Ancak, erkek bebeklerde doğuma yakın zaman diliminde yumurtalıklar testislere doğru karın duvarını aşarak iner. Netice itibari ile erkeklerde kasık kısmında kuvvetsiz bir bölüm oluşur. Bu durum da gerek bebeklik dönemlerinde gerekse ileriki yaşlarda erkeklerde kasık fıtığı meydana gelir.”

Kasık fıtığının görülme sıklığı, genetik etkilere bağlı olarak, kronik akciğer rahatsızlığı, kronik bağırsak sorunları, prostat sorunları olan erkeklerde diğerlerine göre daha fazla olmaktadır. Çok ağır işlerde çalışanlar, kilo problemi olanlar, daha önce kasık kısmından ameliyat geçirmiş olanlarda da sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Olan Hasta Yorumları 

Sağlık konusunda her bir hasta Maalesef ki kendi çektiğini bilir. Kimi ameliyat ve sonrasında çok rahat olurken kimileri ise bu süreci oldukça ağrılı geçirir. Biraz da kişinin vücut direnci ile bağlantılı olan bu durum diğer yandan ameliyatı gerçekleştiren doktorla da bağlantılı olmaktadır. Gerek medya, gerekse yakın tanıdıklarımızdan duyduğumuz ameliyat hikayelerini göz önünde tutarsak her bir hastanın kendi içerisinde farklı hikayelerini olduğunu görebiliriz. Bazı hastalar ameliyat olduklarını dahi anlamazken, bazı hastalar ise vücutlarında çeşitli tıbbi aletlerin kalması sebebi ile aylarca haftalarca acı çekmeye devam ederler.

Peki, kasık fıtığı ameliyatı olan hasta yorumları nelerdir? Biraz da bu hususta fikir sahibi olalım.

Hasta A; Ameliyat olmadan önce belirtilerini yaşadığınız kasık fıtığının erken teşhisi için özel bir hastaneye ya da kliniğe gitmenizi tavsiye ederim. Ne ultrason sırası beklemek var ne de uzayıp giden doktor muayene kuyrukları. Tamamıyla bir otel edasında tedavi süreciniz başlatılıyor. Hiç de aklınızda büyüttüğünüz ölçüde bir ameliyat değil. Özel hastanelerin en önemli avantajları aynı gün muayene olduğunuz doktorun size ameliyat günü veriyor olması. Devlet hastanelerine giderek günlerce beklemektense bir an önce sıkıntılarınızdan rahatlıkla kurtulabilirsiniz.

Hasta B; Özel hastanelerde tedavi sürecine başlamak hızlı olduğu kadar pahalı da. Eğer maddi gücününüz bulunuyor ise kesinlikle özel hastaneyi tercih etmenizi önermekteyim. Ancak yeterli bir maddi imkanının yok ise bu durumda tek şansınız olan devlet hastanelerini tercih etmeniz doğru olacaktır. Ancak unutmamalısınız ki devlet hastanelerinden ameliyat randevusu almak çok eski yıllardaki tüp kuyruklarından daha berbat. Toplamda muayeneden sonra 5 hafta ameliyat olmayı bekledim. Beklediğim bu zaman dilimini ne siz sorun ne de ben söyliyeyim. Derler ya herkes kendi çektiğini bilir, aynen katılıyorum.

Hasta C;  Ameliyat sonrasında doktorun size nasıl hareket etmeniz gerektiğini söylemesi gerekmektedir. Aksi halde nasıl hareket edeceğinizi bilmiyorsanız kendinize zarar verme olasılığınız artacaktır. Serviste sizi bekleyen yatağınıza giderken hasta bakıcı kontrolünde gittim. Lokal anestezi ile ameliyat olduğum için kendimdeydim. Ancak belden aşağım yoktu sanki. Yatağınıza yatarken muhakkak ki bacaklarınızın iyi yana doğru biraz ayırık olmasını hasta bakıcıdan rica edin. Aksi halde kapalı kalan bacaklarınız testislerinizi ve penisini sıkıştırarak ameliyat izi olan küçük morlukların oluşmasına sebep olabilir.

Hasta D; Her özel hastaneyi ya da kliniği özel sanmayın. Bazılarının adı sadece özel ancak hizmette özellikten eser bulunmuyor. Yeni ameliyat oldum. Ameliyatı gerçekleştiren doktordan başlayıp, hasta bakıcılara kadar büyük problemler yaşadım. Ağrılarımın dinmediğini söylediğimde doktor sürekli karşıma bir bahane ile çıktı. Kendilerini çok tecrübeli düşünen doktorlardan değil de konusunda uzmanlaşmış genel cerrahlara kendinizi emanet edin. Doktorun iyi olmadığı yerde anestezi uzmanının da iyi olmasını beklemeyin. Ben kapalı ve genel anestezi ile ameliyat oldum ancak kendime hiç gelemeyeceğimi düşündüm. Bu süreç bitmeyecekmiş gibi geldi. Birçok problem yaşadım ancak hastane ekibi bu hususta pek de ilgili değil. Özel hastanenin adını da vermek isterdim ancak sorun ve sıkıntı olacağı için böyle bir isim paylaşımında bulunamayacağım.

Dr. Ahmet Bekin’e Sor

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir