Blog

mide balonu nasil calisir ve hangi durumlarda tercih edilir

Mide balonu ameliyatsız zayıflama yöntemlerinden biridir. Mide balonu endoskopik yol ile mideye yerleştirilerek mide içerisinde hava veya sıvı ile doktorun uygun gördüğü miktarda şişirilerek gerçekleştirilir.

Mide balonu; yemek borusunda ciddi ülser, darlık, midesinde yoğun iltihap, daha önceden geçirilmiş mide cerrahisi öyküsü ve gebeler hariç 18-65 yaş arası diyet ve egzersiz ile istediği sonuca ulaşamayan ve kilo veremeyen bireylere geçici süreli olarak uygulanabilir. Mide balonu uygulaması için önemli olan kilo değil, vücut kitle indeksidir. Vücut kitle indeksi 28 kg/m2 olan hastalara mide balonu işlemi uygulanabilir.  Hasta mide balonu işleminden önce yaklaşık 8 saat en ideal olarak 12 saat aç kalması istenir. Mide balonu işlemi yaklaşık 15 dk sürer. Hasta hastanede 2-4 saat dinlendikten sonra aynı gün taburcu edilir. Hasta taburcu edildikten sonra eski rutin yaşamına hemen geri dönemeyebilir. Mide balonundan sonra bireylerde karın ağrısı, şişkinlik, mide krampları, reflü artışı, bulantı gibi yan etkiler görülür ve bunlar günlük yaşamı olumsuz etkiler.

Mide balonu kullanılan ürüne göre yaklaşık 6 ay ila 1 yıl arasında mide içerisinde kalabilir. Genel olarak sıklıkla mide içerisinde 6 ay kalan mide balonu tercih edilir. Bu süre dolduktan sonra anestezi altında balon söndürülerek endoskopi yardımıyla mideden çıkarılır. Yani mide balonu işlemi için bireyin iki defa hastane yatışı yapılır. 2 kez anestezi alır ve 2 kez endoskopi yapılır.

Bu 6 aylık süre zarfında bireylerden yaklaşık 16 kg verimi sağlanır. Bu kaybedilecek olan kilo bireyin başlangıç kilosuna, sürece uyumuna ve bunu sürdürebilmesine bağlıdır. Genel olarak baktığımızda ise balon ile verilen kilonun kısa süreli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Mide balonu varlığında mide de bir hayli oldukça yer kaplayan mide balonu bireye doluluk hissiyatı verir ve yemesini sınırlandırır. Ama bu doluluk hissiyatının yanında bireyin iştahı yerindedir. Yemeğe kalksa önerilen miktarlardan çok daha fazlasını yiyebilir. Kimi zaman kendini zorlar ve önerilen miktarların çok üstüne çıkarak yemeğini yer. Böylece çok aşırı şekilde rahatsızlanır mide ağrısı, mide krampları ve bazen hastane yatışları bile gözlemlenebilir.

Mide balonu İstanbul fiyatı yaptıracağınız balon türüne göre değişiklik gösterse de ortalama fiyat 2350 ila 3500 Amerika Doları arasındadır.

Mide Balonu Riskleri

Mide balonu her ne kadar da ameliyatsız zayıflama yöntemlerinden biri olsa da bilinenin aksine mide balonu çok konforlü bir işlem değildir. Bazı bireyler balonu tolere edemeyebilir ve bu tolere edememe durumu işlemi olduktan sonra gözlemlenir. Mide balonu sonrası bulantı, kusma atakları, reflü ve mide krampları ilk günler problem olabilir. Uzun süre geçmeyen kusma atakları mide balonun erkenden çıkarılmasına neden olabilir. Mide balonu midede belirli bir süre kalmalı ve sonrasında mide de kendiliğinden delinmeden bozulmadan tekrar endoskopi yapılarak çıkarılması gerekmektedir. Mide balonu çıktıktan sonra birey daha da genişlemiş olan midesi ve eski alışkanlıkları ile tek başına kalır. Burada artık onu tutan doluluk hissiyatı veren hiçbir şey yoktur. Mide balonuna güvenen hasta mide balonu çıktıktan sonra kat kat verdiği kiloyu alır. Bu yüzden mide balonu kısa süreli kilo verme sağlar diyebiliriz. Hayatımızdan çıkar çıkmaz mide balonu kendi varlığında verdiğimiz kiloyu almamız yokluğunda geri almamıza neden olur.

Mide balonu maksimum 6-12 ay süre ile midede kalmaktadır. 6-12 aydan uzun kalması ise hem hasta için hem de mide fonksiyonları için zararlı olabilmektedir. 6-12 aydan uzun süre kalan mide balonlarının zaman içerisinde silikon yapısı bozulmaya başlar ve dolayısıyla mide balonunu çıkarma işlemi zor bir hal alır. Zamanında çıkarılmamış balonlar, midede rahatsızlık vermeye başlar. Aynı zamanda balonun delinme riski de artmış olur. Çünkü bahsettiğimiz gibi balonlar midede 6 ila 12 aya kadar kalabilecek şekilde ayarlanmıştır. Çıkarılamayan mide balonu fonksiyonunu yitirir ve delinip söner. Sönen mide balonu sindirim yoluna karışarak bağırsaklara ilerler ve bağırsakları tıkama ihtimali çok yüksektir. Bu mide balonunun ameliyat ile çıkarılması gerekmektedir.

Mide Balonunun Delindiğini Nasıl Anlarız?

Mide balonunun içerisi mavi renkli su ile doldurulur. Mide balonu delindiğinde ya da patladığında ilk belirtisi idrardan mavi su gelmesi olacaktır. Herhangi bir delinme ya da yırtılma anında mide balonunun içerisindeki su mideye karışır ve daha sonra böbreklerden süzülerek idrar kanalından dışarı mavi olarak akar. İdrarda mavi renk görülmesinin hemen ardından doktora gitmek ve mide balonun çıkarılmasını sağlamak gerekmektedir. Mide balonunun delinmesinin en yaygın belirtisi göbek ve mide kemiği arasında hissedilen yanma hissidir. Ayrıca mide bulantısı, kusma ve mide kanaması da görülebilir.

Mide balonu hekim muayenesinden sonra hekimin uygun gördüğü zaman diliminde tekrar takılabilir. Bu da genel olarak balon çıkarıldıktan yaklaşık 1-1.5 ay sonra tekrarlanabilir.

Mide Balonu Çıktıktan Sonra Kilo Alınır Mı?

Mide balonu mideden çıkarıldıktan sonra mide eski şekline geri döner. Hatta mide balonu varlığında zorlanarak yenilen yemekler mideyi daha da genişletmiştir. Mide balonu da mideyi daha da genişleterek mideyi terk eder. Aslında bu süreçte alışkanlık değişikliğine gidilmeyerek irade dışı kilo kaybı sağlanır. Yani birey mide balonun kapladığı yer sayesinde fazla yemek yiyemeyerek kilo verimine gider. Mide balonu mideden çıkarıldıktan sonra ise eski mide büyüklüğü eski genişlik geri döner ve mideye doluluk hissiyatı veren hiçbir şey kalmamıştır. Alışkanlık değişikliği de yapmayan bu birey verdiği kiloların tamamını hatta daha da fazlasını geri alır ve bu durum mide balonu işleminden sonra kaçınılmaz bir sondur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir