Safra Kesesi

Safra kesesi vücudumuzda karaciğerin tam yanında bulunan bir organımızdır. Safra kesesi şekil olarak elbise üzerinde bulunan cep şekline benzemektedir. Yaptığımız bu benzetmeyle karaciğerimizi elbise olarak safra kesemizi de üzerinde bulunan cep olarak düşünebiliriz. Safra kesesinin görevi karaciğerde üretilen safranın fazlasını depolamaktır. Safra ise yağların sindiriminde rol alır. Yağlı besinler tüketildiğinde safra kesesi içinde birikmiş olan safranın tamamı safra kesesi içinden barsağın içine gönderilir. Bu şekilde yağların sindirimi kolayca sağlanmış olur.

Safra Taşı Nedir?

Safra taşı, safra kesesi içerisinde oluşan minik taşlardır. Safra taşı her zaman safra kesesi içerisinde oluşmayabilir, bazı durumlarda safra kesesi kanallarında ve karaciğer içerisinde de oluşum gösterebilir. Bu taşların oluşum sebeplerinin başında safra kesesinin düzenli çalışmaması ve safra kesesi üzerinde bulunan problemlerden kaynaklı oluştuğu bilinmektedir. Safra taşları oluşmadan önce safra çamuru adı verilen oluşumlar gerçekleşmektedir. Oluşan bu safra çamurunun daha da ilerlemesi ile safra taşları meydana gelmektedir. Safra taşları çevresel faktörler, bazı kan hastalıkları ve genetik yatkınlığa bağlı olarak gelişebilir.

Safra Taşı Oluşum Nedenleri Ve Belirtileri

Safra taşı, safra kesesi içerisinde safra çamuru ile başlayarak safra taşına dönüşmesi ile sonuçlanan bir olay sonucunda oluşmaktadır. Safra taşı oluşumuna neden olan etmenlerin arasında bazen sofrada görülen kumlarda neden olabilmektedir. Safra taşlarının oluşumların da genellikle genetik faktörler rol oynamaktadır. Çevresel faktörlere bağlı olarak oluşan safra taşlarında beslenme alışkanlıklara büyük rol oynamaktadır. Safra kesesi belirtileri arasında en çok dikkat çeken belirti karın ağrısıdır. Oluşan bu karın ağrısı karın ve sırt bölgesine yayılarak bütün bölgeye kapsayabilir. Mide bulantısı kusma ateş gibi şikayetler oluşan karın ağrısına eşlik etmektedir. Safra kesesinde bulunan taşlarının ihmal edilmesi sonucunda safra kesesi içindeki taş kanala düşerse sarılık gelişebilir. Daha da ilerleyen durumlarda pankreas kanalında tıkanmalar meydana gelebilir ve bu durum hasta için hayati risk taşıyabilir.

Safra Taşı Teşhisi Nasıl Konulur?

Safra taşı teşhisi konulabilmesi için ilk yapılması gereken uygulama ultrasondur. Ultrason işlemi öncesinde hastanın 4-5 saat hiçbir şey yememesi gerekmektedir. Ultrason dışında tomografi yöntemiyle de safra taşları teşhis edilebilir. Safra taşı testi sırasında en net görüntü MR çekilerek yapılmaktadır.

Safra Taşı Oluşumunda Öncelikli Olan Kişiler

Safra taşı oluşumunun sıklıkla görülebilecek işler arasında genellikle 40 yaş üzerinde bulunan obez ve çok hamilelik geçirmiş kadınlar bulunmaktadır. Özellikle 60 yaş üzeri bireylerde görülme sıklığı çok daha fazladır. Fazla miktarlarda kilo veren insanlarda da görülebilir. Bazı kan hastalıklarında özellikle anemi ile seyreden hastalıklarda sık görülür. Diyabet ve karaciğer yağlanması gibi hastalığı bulunan kişilerde çok daha fazla görülme oranı bulunmaktadır. Safra taşları genetiksel bozukluğu bağlı olarak oluşum gösterebilir. Yeni doğum yapmış kadınlarda safra çamurlaşması meydana gelebilir.

Safra Taşı Oluşumlarında Uygulanacak Tedaviler

Safra taşı tedavisinde tek tedavi yöntemi safra kesesinin ameliyatla alınmasıdır. Bazen özellikle internette ilk olarak ilaçlı tedavi yöntemi veya bazı bitkisel ürünler önerilmektedir. Fakat bu tarz tedavi bittikten sonra safra taşının kendini yenileme olasılığı bulunmaktadır. Çünkü asıl problem safra kesesi içindeki taşlar değil, asıl problem safra kesesinin fonksiyonunun bozulmasıdır. Ayrıca safra taşları tedavi edilmeyip kendi hallerine bırakılırsa Pankreas içerisinde tıkanıklıklara sebep olarak hasta için hayati tehlike oluşturabilir. Bu nedenle safra kesesi bulunan kişiler tedavilerini aksatmadan düzenli bir şekilde yaptırmaları gerekir. Safra taşı tedavisinde kesin çözüm olarak uygulanan tedavi şekli safra kesesinden ameliyat ile alınmasıdır. Safra kesesinden ameliyat ile alınması ile safra taşı oluşumu kesin olarak engellenmiş olur. Safra kesesi ameliyatı açık ve kapalı yöntem olmak üzere iki tür de yapılabilir. Bu ameliyat yöntemlerinin dışında bizim kozmetik cerrahi olarak adlandırdığımız tek delikten safra kesesi ameliyatı göbek bölgesinde iz bırakmayacak şekilde uygulanabilir. Bu yöntemde göbek deliği bölgesinde sadece iki santimlik kesi bulunmaktadır. Böylece yara iyileşmesi tamamlandıktan sonra hastanın ameliyat olduğu hiç anlaşılmayacaktır. Bu yüzden biz bu yönteme kozmetik cerrahi diyoruz.

Dr. Ahmet Bekin'e Sor

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir