İçerik
Safra kesesi taşı ameliyatı nasıl yapılır?
Safra kesesi vücudunuzun karın bölgesinin sağ tarafında yer alan bir organdır. Karaciğerin hemen altında bulunmaktadır ve karaciğerden gelen safra sıvısının depolanmasının görevini üstlenmiştir.
Safra kesesi içinde kimi zaman taş oluşması yaşanır ve bu neden ile beraber bir takım belirtiler ortaya çıkabilir. Siz safra kesesi taşları ile kişilerin normal hayatına devam ettirirken rahatsızlığın acı durumlar ortaya çıkabilir. Fakat bu durum tedavi edilebilir bir durumdur ve safra kesesi taşının kesin olarak teşhisi koyulduktan sonra bu duruma müdahale edilebilir.
Safra kesesi taşının tedavisi
Safra kesesi taşının tedavisi için iki yol izlenmektedir. Bu yollardan ilki ilaç tedavisi olurken diğer yolu ise safa kesesinin cerrahi müdahaleyle alınması işlemidir.
- İlaçla tedavi yöntemi genellikle safra kesesi taşlarına bağlı olarak ortaya çıkmış safra kesesi iltihaplarını da kullanılan bir yöntemdir. İlaç tedavisi ile beraber iltihabını iyileşmesi için müdahale edilmeye çalışılır. Kimi zaman ağızdan alınan ilaçlar ile taşlar çözülmeye çalışılsa da bu durum her zaman bu tedavi işe yaratmayabilir.
- Safra kesesi taşlarına karşı kalıcı bir çözüm arayışına girmiş iseniz bu durumu kesin çözümün safra kesesinin cerrahi müdahaleyle alınması olacaktır. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra safra kesesindeki taşlar teşhis edilir. Daha sonra doktorunuz tarafından safra kesesinin alınması önerilmektedir. Safra kesesi alınmadan sadece içindeki taşlar alınsa dahi bu durum tekrar oluşacaktır. Safra kesesi alındıktan sonra insanın yaşamsal faaliyetlerinde bir farklılık olmaz. Safra kesesi alındığında karaciğer tarafından üretilen safra sıvısı direk olarak on iki parmak bağırsağı da dökülür.
Safra kesesi ameliyatı nasıl yapılır?
- Laparoskopik (anahtar deliği) operasyonu: Bu uygulama kolay bir uygulamadır ve hastanın kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır. Karın bölgesine oldukça küçük bir kesik açılarak cerrahi aletler ile safra kesesinin olduğu bölgeye giriş yapılır. Bu küçük kesikte bütün işlem yapıldıktan sonra ameliyat tamamlanır ve hasta aynı gün veya ertesi gün taburcu edilir.
- Açık ameliyat: Genellikle eskiden uygulanan bir yöntemdir ve bu yöntem de safra kesesi ne ulaşabilmek için karın bölgesinde büyük bir kesik atılmaktadır. Bu yöntemin ameliyat olunduğunda hastanede kalma süresi daha uzun olur.