Safra Kesesi

Safra kesesi taşı belirtileri nelerdir?

Safra kesesi vücudumuzda sindirime yardımcı organlardan bir tanesidir. Karaciğer ile beraber karın boşluğunun sağ kısmında bulunan bu organ karaciğerin alt tarafında ve küçük bir armut şeklindedir. Karaciğerden salgılanan safra sıvısının depolanması işlemine sağlayan bu organ karaciğer ile bağlantı halindedir. Sadece karaciğer ile değil bağırsak, pankreas ve karaciğerin tam arasında kalarak üçü ile de bağlantı halinde bulunmaktadır. Safra kesesi yağların fiziksel sindirimi işlemini gerçekleştiren bir organdır. Yağların yanı sıra vücutta emilimine yardımcı olmaktadır. Karaciğerden vücudumuza sindirim için salgılar üretilip sorgulanmaktadır. Safra sıvısı da karaciğerde üretildikten sonra ilk önce safra kesesinde depolanır. Daha sonra safra kesesinden ihtiyaç durumuna göre 12 parmak bağırsağını yollanmaktadır. Her iki organ arasındaki safra sıvısı alışverişe miktarını düzenleyen ve depolanmasını sağlayan bir organ olan safra kesesinde bir takım bozukluklar yaşandığında safra sıvısının salgılanmasında da problemler ortaya çıkmaktadır.

Safra Kesesi Taşları Neden Oluşur?

Safra kesesinde depolanan safra sıvısı bazı durumlarda oniki parmak bağırsağına dökülemez ve yoğun miktarda safra sıvısının artışıyla beraber kese içerisinde maddelerin kristalleşmesiyle safra kesesi taşları meydana gelir.  Fazla miktarda safranın birikmesi ile ortaya çıkmaktadır. Safra kesesi taşlarının oluşmasında genetik faktörler de önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle kolestrol sorunu bulunan kişilerde bu sorun daha fazla görülmektedir. Kadınlarda erkeklere oranla safra kesesi taşı oluşma ihtimali daha fazladır.

Beslenme şekliniz de safra kesesi taşı oluşumunu etkileyen unsurlar arasında gösterilmektedir. Çünkü yağlı beslenme özellikle kolesterol hastalarında bu durumu tetikleyen nedenler arasında bulunmaktadır.

Safra Kesesi Taşının Belirtileri Nelerdir?

Bu taşlar ilk oluşmaya başladığında genellikle belirti göstermemektedir. Hastalığın ilerlemesi ile beraber bir takım belirtiler de kendini göstermeye başlamaktadır. Safra kesesi taşının belirtileri kişilerde şu şekilde görülmektedir.

* Karın boşluğunda safra kesesinden bulunduğu bölgede ve sağ kısmında ağrı

* Sindirim sisteminde duyulan ağrı durumu, mide yanması, mide ekşimesi, yemeklerden sonra midede şişkinlik ve hazımsızlık problemleri

* Yüksek ateş

* Yüksek ateşte beraber gelen üşüme ve titreme durumu, sıtmalanma

* İştahsızlık

* Karın ağrılarının sırt bölgesine vurması

* İdrarın ve dışkının normalden daha koyu renkli olma durumu

* Nefes aldığınızda ağrının artması

* Terleme

* Ciltte sararma durumu, göz beyazında sararma

* Nabzın normalden fazla yükselmesi

* Bellek karışıklığı

* Genellikle gece yaşanan karın ağrısı

* Yemeklerden sonra mide bulantısı ve kusma durumunun yaşanması

Bu şikayetleri yaşadığınız da sizlerde de safra kesesi ile alakalı bir takım sorunlar olabilir. Safra kesesi taşının belirtileri kalp damar rahatsızlıkları ve mide rahatsızlıkları ile benzerlik göstermektedir. En doğru tanının koyulması uzman hekimler tarafından gerekli tetkikler yapıldıktan sonra olmaktadır.

Safra kesesi taşları müdahale edilmediği takdirde bir süre sonra safra kesesi iltihabına neden olacaktır. Safra kesesi iltihabî yaşandığında yukarıda bahseden belirtilere ek olarak bir takım rahatsızlıklar dagörülmeye başlanacaktır. Bu rahatsızlıklara ek olarak ağız kokusu, kronik ishal durumu, geğirme, baş dönmesi ve artan ağrılar da eklenecektir.

Safra Kesesi Taşları Nasıl Tespit Edilmektedir?

Karaciğer ve safra yolları ultrasonu, endoskopik ultrason, Tomografi, MR Kolanjiografi (MRCP), ERCP ve kan testleri ile safra kesesi taşı rahatsızlığınızın olup olmadığı kesin olarak saptanmaktadır.

Safra kesesi rahatsızlığına ilaçla müdahale edilebildiği gibi kesin bir çözüm arayışı için yapılması gereken safra kesesi ne cerrahi bir operasyon ile alınması olmaktadır. İlaç tedavisi safra kesesindeki iltahap için kullanılan bir yöntemdir. Safra kesesi taşları için kullanılmaz.

Dr. Ahmet Bekin'e Sor