İçerik
Safra kesesi taşı neden olur?
Özellikle yağlı yemekler yedikten sonra karnınız da bir şişlik ve ağrı hissediyorsanız sizlerde de safra kesesi ile alakalı bir takım sıkıntılar olabileceğini unutmayın. Safra kesesi karın boşluğunun sağ üst tarafında bulunan bir organdır ve yağların fiziksel sindirimine yardımcı olmaktadır. Karaciğer tarafından salgılanan safra sıvısının depolanması işlevini gören bir organ olan safra kesesinde kimi zaman bir takım nedenler ile safra kesesi taşı adı verilen taşlar oluşmaktadır. Bu taşlar safra kesesinde sıkıntılı durumlara yol açarak kişileri hayatını zorlaştırmaktadır.
Safra kesesi taşları türleri nelerdir?
İki çeşit safra kesesi taşı meydana gelebilir. Meydana gelme şekline göre bu taşlar isim almaktadır.
* Kolesterol taşları: Günlük hayatta en çok karşılaşılan safra kesesi taşı çeşidi olmaktadır. Kolesterollerin bir araya gelmesi ile oluşan bu taşlar farklı boyutlarda görülebilir.
* Pigment taşları: Kolesterol taşlarından daha az görülen bir safra kesesi taşı çeşididir. Farklı boyutlar da siyah ya da kahverengi taşlar oluşur.
Safra kesesi taşı neden oluşur?
Safra kesesinde karaciğerden gelen yağların sindirimi sağlayan safra sıvısı bulunmaktadır. Bu safra sıvısı safra kesesinde depolanıp saklanır ve gerekli olduğunda bu organ tarafından vücuda sağlanarak kullanılmaktadır. Bazı durumlarda safra kesesinde depolanan safra miktarında artış olur. Bu artışın nedeni safra kanalında meydana gelen tıkanmalar, kandaki bazı maddelerin artmasından dolayı damarlarda meydana geldiği tıkanıklıklar ya da safra yoğunluğunun normalden çok artış göstermesidir. Bu durumlar safra kesesi taşlarının oluşmasında en önemli etkenler arasında bulunmaktadır. Yapısı itibari ile safra kesesinde fazla miktarda bulunan sıvı kimyasal değişime uğrayarak safra kesesi taşlarına dönüşmektedir. Safra kesesi taşları kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülmektedir. Özellikle 40 yaşının üzerindeki kadınlarda, kilolu ve kolestrol sorunu bulunan kadınlarda bu rahatsızlığın görülme ihtimali daha fazladır. Kolestrol hastalarının da kolestrol yoğunluğunun fazla olması nedeniyle safra kesesi taşları da oluşma ihtimali o kadar yükselmektedir.
Beslenme şekliniz de kolestrol sebepli safra kesesi taşlarının oluşmasını etkileyen faktörler arasındadır. Genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan safra kesesi taşları yağlı beslenme şekliyle de meydana gelmektedir. Zaten safra kesesi taşlarına sahip bir insan olarak yağlı beslenmeye devam ederseniz vücudunuz aldığınız bu yağlı besinleri sindiremeyecek ve beslenme sonrası şişkinlik, ağrı ve bulantı yaşamaya başlarsınız.
Safra kesesi taşı belirtileri nasıl olur?
Safra kesesi taşı ilk oluşmaya başladığında bu durumu pek fazla belirtilen ile görmek mümkün değildir. Taşların büyümesi ve rahatsızlığın ilerlemesi ile beraber daha belirgin belirtiler ortaya çıkmaktadır. En yaygın belirtileri yaşanan şiddetli ağrılar olmaktadır. Karın bölgesinde şişkinlik ve ağrı durumu safra kesesi taşı belirtileri arasındadır. Ağrı durumu ilerledikçe sırt bölgesine doğru vurmaya başlar. Daha sonra bu ağrıya mide bulantısı ve kusma gibi şikayetler de eklenmektedir.
Safra kesesi taşı belirtileri arasında gösterilen bu aralar başka rahatsızlıklarda da görülebildiği için kişi bu aralara neyin sebep olduğunu tam olarak anlamayabilir. Kalp ve damar hastalıklarında da bu tarz rahatsızlıkların olması muhtemel olduğundan dolayı bu tarz şikayetler yaşadığınız da en doğru olan doktora başvurarak doğru tetkikler ile hastalığın tanısının koyulması olacaktır.
Bu şikayetler ile doktorunuza başvurduğunuz da son derece kolay teknikler ile hastalığın teşhisi saptanmaktadır. Ultrasonda safra kesesi taşları rahatlıkla görülebilmektedir. Taşların hangi boyutta olduğu ve o safra kesesi taşı hastalığın ne kadar ilerlediğine karar verildikten sonra en uygun tedavi yöntemine başlamaktadır.