Safra Kesesi

Karın bölgesinin sağ alt tarafında karaciğerin aşağı kısmında safra organı bulunmaktadır. Armut şeklini andıran bir yapıya sahip olan organ içindeki safra sıvısı ile yağların fiziksel sindirimini yapmaktadır. Hem kadın hem erkek vücudunda bulunan organ sindirime yardımcı organlardan bir tanesidir.

Safra kesesi karaciğer, bağırsak ve pankreas ile vücut içerisinde bağlantısı bulunmaktadır. Karaciğer tarafından üretilen safra sıvısı safra kesesinde depolanmaktadır. Depolandığı anda kullanılmayan safra sıvısı safra kesesinde saklanır ve kullanılma zamanı bekler. Kullanılma zamanı geldiğinde safra kesesinden dışarı atılır ve sindirime katılır.

Safra kesesi halk arasında öd kesesi olarak bilinir ve safra sıvısını da öd sıvısı olarak tanırlar. Öd patlaması da safra kesesinde oluşan herhangi bozukluk nedeniyle organın tahribatından gelmektedir. Safra kesesinde kimi zaman bir takım problemler yaşanmaktadır ve bu problemler ile kişi oldukça fazla ağrı çekebilir.

Safra kesesi taşı nedir?

Farklı ebatlarda bulunan safra taşları safra kesesinde safra kanalı içinde safra pigmentilerinden, kalsiyum tuzlarından ve kolestrolün bir araya gelmesiyle meydana gelen sertleşmiş kristal yapıda bir kitle olmaktadır. Bu kitleler kum tanesi kadar küçük boyutlarda olabilirken bir yumurta kadar büyük boyutlara da ulaşabilir.

Belirli bir yaş ve cinsiyet sınırı olması da kadınlarda erkeklere oranla daha sık olarak rastlanan bu rahatsızlık 40 yaş üstünde daha da fazla karşılaşılmaktadır. Safra kesesi taşları nedeniyle safra kanalında tıkanma durumları meydana geleceği için yağların sindiriminde bir takım problemler yaşanmaktadır. Özellikle yağlı gıdalar ile beslenen kişiler bu yağları sindirmek istediğinde safra sıvısını ihtiyaç duyacaktır ve safra taşları safra sıvısının gitmesine engel olduğunda karın bölgesinde ağrılar ve şişkinlik durumu yaşanmaya başlanır.

Safra kesesi taşı çeşitleri nelerdir?

  1. Pigment safra taşları: İçerisinde bilirubin içeriği olan bu taşlar koyu siyah ya da kahverengi bir renge sahiptir. Çok yaygın olarak görünmese de %30- %40’lık bir görülme payı vardır.
  2. Kolesterol safra taşları: En yaygın olarak görülen safra taşı çeşididir. Bu safra taşları daha açık renkli ve farklı traktöre sahip olabilirler. Safra kesesi içerisinde çözülmemiş olan Kolesterollerin bir araya gelmesi ile bu taşlar ortaya çıkmaktadır. Kolesterol içeriğinin yanında farklı bileşen nerede bu taşların içerisinde görülebilir.

Dr. Ahmet Bekin’e Sor

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir