Göbek Fıtığı Nedir?
Göbek fıtığı, genellikle göbek çukuru içinde veya etrafında oluşan şişlikler ile kendini gösteren fıtık şeklidir. Kadınlarda daha sık görülür. Kasık fıtığında olduğu gibi bu bölgede oluşan kas zayıflığı sonucunda karın içi organların buradan dışarı doğru fıtıklaşmasıdır. Kadınlarda en sık hamilelik esnasında fark edilir. Çoğu kadında hamilelik bitiminde kendiliğinden geriler ama kalıcı da olabilir.
Göbek Fıtığının Tanısı Nasıl Konur?
Göbek fıtığının en doğru tanısı doktor tarafından ayrıntılı fıtık muayenesi yapılarak konulur. Ama bazı ayırt edilemeyen vakalarda ek tanı yöntemleri olan ultrason, bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme yöntemlerinden faydalanılabilir.
Göbek Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
- Göbek bölgesinde şişlik
- Göbek bölgesinde ağrı
- Karın içinde hazımsızlık hissi ve sancı
- Uzun yol yürüme, ağır yük kaldırma, öksürük veya kabızlık gibi karın içi basıncın artmasına sebep olan durumlardan sonra göbek bölgesi ve karında ağrı.
- Gaz ve dışkılama alışkanlıklarında değişiklikler.
- Sıkışmış veya boğulmuş fıtıklarda göbek bölgesinde şişlikle birlikte kızarıklık, ısı artışı ve tuvalete çıkamama durumu. Bu şikâyetler mevcut ise acil ameliyat gerekebilir hemen bir hastaneye veya takip eden doktora başvurulmalıdır.
Göbek Fıtığı neden olur?
Göbek deliğimiz her ne kadar estetik bir görünüme sahip olsa da aslında doğumsal bir defekttir. Bebek anne karnındayken anne ile arasındaki bağı sağlayan göbek kordonunun kalıntısıdır ve burası doğumsal zayıf bir noktadır. Aslında göbek düştükten sonra bu bölge kapanır ama kapalı olsa bile zayıf olan bu bölgeden fıtıklaşmaya sebep olabilecek bazı sebepler vardır.
- En sık olarak kadınlarda gebelik sonrası görülür.
- Genetik yatkınlık ( Ailesinde veya yakınlarında fıtık öyküsü bulunanlar )
- Ağır yük kaldırmak veya ağır işlerde çalışmak
- Fazla kilolu olmak karın duvarını güçsüzleştirir ve göbek fıtığı oluşumunu kolaylaştırır
- Kronik akciğer hastalıklarına sahip olmak ( KOAH, Astım ) Bu hastalıklara sahip hastalar nefes alırken zorlandıkları için karın içi basınçlarında artış oluşması sonucu fıtık gelişimi kolaylaşır.
Kronik barsak problemleri yaşayanlar veya prostat problemi nedeniyle idrar sıkıntısı yaşayanlar ( Kabızlık ve prostat büyümesi ) - Yapısal veya kollajen bağ dokusu bozuklukları ( Kollajen bağ dokusu hastalıkları)
- Kasık bölgesinden daha önce geçirilmiş ameliyatlara bağlı gelişen zayıflıklar.
Göbek Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Göbek fıtığının ilaçla tedavisi yoktur, kendi kendine iyileşmez. Göbek fıtığının tek tedavisi cerrahidir. Cerrahi yöntemler ise 2’ye ayrılır.
- Açık Göbek Fıtığı Ameliyatı
- Laparoskopik ( Kapalı ) Göbek Fıtığı Ameliyatı
Göbek Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Açık Göbek Fıtığı Ameliyatı
Fıtığın büyüklüğüne göre genellikle göbek deliği içinden yaplan kesi ile fıtık kesesi serbestlenir ve kese batın içine gönderilir. Zayıf olan bu fıtık bölgesi yama ile desteklenir. Ameliyat sonlandırılır. Genellikle küçük ve erken dönem göbek fıtıklarında daha çok açık yöntem tercih edilir.
Kapalı ( Laparoskopik ) Göbek Fıtığı Ameliyatı
Genellikle göbek deliğinden dışarı çok büyümüş göbek fıtığı olan olan hastalara bu yöntem tercih edilir. Defekt çok büyük olduğu için kapalı yöntemle tamir etmek çoğu zaman daha küçük kesi sağlamanın yanında büyük defekti daha rahat kapatmamızı sağlayacaktır. Özellikle bu hastalarda özel yamalar kullanılarak geniş defektler daha güvenli şekilde kapatılabilmektedir.
Göbek Fıtığı Nedir?
Karnın iç bölgesinde meydana gelen, farklı sebepler ile oluşan cilt dokusunun altındaki şişlikler göbek fıtığı nedir? Sorusunun genel cevabıdır. Özellikle ağır işlerde çalışanlarda sıklıkla karşılaşılan bir tür hastalık olup, ameliyat gerektirmektedir. Hasta, başlangıçta göbek fıtığının farkında olmayabilir. Ancak zamanla şişliğin artması, ağrı durumlarının sıklaşması ve gözle görünür bir şekilde göbeğin dışarıya doğru çıkmasına sebep olmaktadır. Karın fıtığı hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar yazımızın devamında bulunmaktadır.
Göbek Fıtığı Belirtileri
Göbek fıtığı yetişkinlerde görülebildiği gibi, sıklık derecesi yüksek olarak bebeklerde daha fazla görülmektedir. Bebeklik dönemlerinde ortaya çıkan fıtıklar genelde ameliyat gerektirmeden kendi kendine iyileşebilmektedir. Ancak çok nadir olsa da ameliyat edilen bebekler de bulunmaktadır. Yetişkinlerde görülme sıklığı oldukça azdır. Göbekte meydana gelen fıtıklar genel olarak karında her hangi bir sebeple ameliyat olunması neticesinde, hamilelik sürecinde ortaya çıkabilmektedir. Göbek fıtığı belirtileri arasında, göbek deliğinin etrafındaki alanda yaklaşık olarak 5 cm civarında bir şişlik meydana gelmesi, göbek deliğinin şekil değiştirmesi, öksürme ve zorlanma durumlarında ağrı ve yanma hissi, şiddetli ağrı, karında hassaslaşma, mide bulantısı, kusma, kabızlık, dışkıda kan görülmesi olarak sayılabilir.
Göbek Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Göbek fıtığı zamanla fıtığın sıkışıp, bağırsaklarda kan akışının durmasına sebep olması durumunda ameliyat edilmelidir. Ameliyat edilmez ise hastayı ölüme kadar götürebilen sonuçları doğurmaktadır. Peki, göbek fıtığı ameliyatı nasıl yapılır? Göbek fıtığından şikayetçi olanların büyük bir bölümü internette bu hususta araştırma yapmak, bir çoğu da ameliyattan korktuğu için sürekli olarak süreci uzatmaktadır. Ancak, göbek fıtığının ileri boyutlara ulaşması hastanın yaşam kalitesini düşürecek hayati risk oluşturacaktır. Bu sebeple, eğer fıtıkta son evrede iseniz muhakkak ameliyat olmalısınız. Ameliyat için hastanın genel anestezi alıp alamayacağının belirlenmesi gerekmektedir. Genel anestezi alabilen hastalar için kapalı göbek fıtığı ameliyatı oldukça mantıklı bir eylem olacaktır. Hasta eğer kilolu ise, diyabet hastalığına sahipse, hipertansiyon, kalp hastalıkları bulunuyor ise hekimin onayı ile göbek fıtığı ameliyatı olabilir. Ameliyat 10 cm boyutlarında olan yeni dual yamalar kullanılarak yapılmaktadır. Bu yamaların kullanılması için baş koşul ise fıtığın boğulmamış olmasıdır. Tamamıyla hekim kararına bağlı olarak laparoskopik ya da açık ameliyatlar uygulanarak hasta fıtıktan önceki hayatına kısa bir sürede döndürülmektedir.
Bebeklerde Göbek Fıtığı Belirtileri
Aylarca yüzünü görmenin hasreti ile beklediğiniz bebeğinizin en ufak bir hastalığa yakalanmasını dahi istemezsiniz. Ancak bazı bebekler doğar doğmaz göbek fıtığı olarak hastalıkla mücadele etmek durumunda kalmaktadırlar. Peki, bebeklerde göbek fıtığı belirtileri nelerdir? Bebeğinizde fıtık olduğunu anlamanız çok zor değildir. Göbek deliği etrafında yumuşak bir şişlik olması, şişliğe dokunulduğunda yer değiştiriyor olması, şişliğin bebeğin ağlaması, öksürmesi gibi durumlarda daha da belirginleşmesi göbek fıtığı olduğunun göstergeleri arasında yer almaktadır. Genel olarak bebeklerde karın fıtığı bebeğin 2 yaşına gelmesine kadar olan süreçte kendiliğinden iyileşmekle birlikte 2 yaşından sonra iyileşmeyen vakaların da bulunduğunu söylemek mümkündür. Bu gibi durumlarda acilen ameliyat edilmeleri gerekmektedir.
Göbek Fıtığı Sonrası Neler Olur, Sonrasında Yaşananlar
Sağlığımızın kıymetini ne yazık ki rahatsızlandıktan sonra çok daha iyi anlamaktayız. Ancak şu var ki, bazen elimizde olmayan nedenlerle de başımıza beklenmedik hastalıklar gelebilmektedir. Özellikle hamilelik dönemlerinde, bebeklik çağlarında olan bebeklerde hastalık meydana gelmesi zor süreçleri de beraberinde getirmektedir. Çünkü hamilelerin ilaç kullanmaları sıkıntılı olduğu için tedavi süreçleri uzamaktadır. Göbek fıtığı sorunu ile başa çıkmak durumunda kalan yüzlerce insan bulunmaktadır. Ameliyat ile bu sorundan kurtulduktan sonra normal yaşamlarına kısa bir süre sonra dönemktedirler. Peki, göbek fıtığı sonrasında neler olur, sonrasında yaşananlar nelerdir? Bu konuyu biraz daha açmakta yarar bulunmaktadır. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki, hastalığın azı ya da çoğu olmaz. Kişi hastalandığında canı orada olur diye bir tabir bulunmaktadır. Bu tabir oldukça doğrudur. Örneğin, en ufak bir baş ağrısı dahi çoğu zaman yaşam kalitemizi kötü yönde etkileyebilmektedir. Göbek fıtığı gibi ciddi bir rahatsızlığa sahip olduğunuzu öğrendikten sonra tedavi için gerekli olan ne varsa uygulamalısınız. Ameliyat en etkili tedavi yöntemi olarak hekim tarafından sunulacaktır. Kabul edip, etmemek size kalacaktır. Ancak, unutulmaması gereken husus ise şudur. Erken tanı ve tedavi hayat kurtarır.
Ameliyat sonrasında masa başında çalıştığınız bir işiniz bulunuyor ise açık ameliyatlarda bir hafta, kapalı ameliyatlarda ise 3 gün sonra işinizin başına geçebilirsiniz. Sürekli araç kullanmak durumunda olduğunuz bir işiniz bulunuyor ise bu durumda açık ameliyatlarda 15 gün, kapalı ameliyatlarda ise 5 gün sonra işe geri dönebilirsiniz. Beden gücü ile çalıştığınız ağır bir işiniz bulunuyor ise açık ameliyatlarda 12 hafta, kapalı ameliyatlarda ise 6 hafta sonrasında işinizin başında olabilirsiniz. Ameliyat sonrasında, hekiminizin önerilerine kulak vermeli, fıtığın tekrar nüksetmemesi için tüm talimatlara uymalısınız.
Göbek Fıtığı Hakkında Merak Edilenler
Göbek Fıtığı Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Ameliyat, adı birçok kişiye oldukça soğuk gelen bir operasyondur. Ancak, bazı hastalıklarla mücadelede de en etkili yöntem ameliyat olmaktır. Göbek fıtığı ameliyatı için öncelikle hastanın bu ameliyata hazır olup olmadığı, hastanın başkaca rahatsızlıklarının ameliyata etki edip etmeyeceği hususunda hekimin kesin bilgiye sahip olması gerekmektedir. Ayrıca karın fıtığının hangi boyutlara ulaştığı da burada önemli olmaktadır. Fıtık, küçük gibi görünse de tedavi edilmediği zaman hastayı oldukça olumsuz etkilemektedir. Peki, göbek fıtığı ameliyatı ne kadar sürer? İşte ameliyatın en can alıcı noktası burasıdır. Hastanın genel anestezi alarak hiç bir şeyi hatırlamadığı bu süreç ortalama olarak yarım saat ile bir ya da bir buçuk saat aralığında değişebilmektedir. Bu tamamıyla fıtığın boyutu ve kullanılacak yamaya göre değişkenlik gösterecektir.
Göbek Fıtığı Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Bazı hastalıklardan kurtulmanın tek yolu ameliyat olmaktan geçmektedir. Göbek fıtığı için de aynı durum söz konusudur. Bebekler haricinde, yetişkinlerde karın fıtığının kendiliğinden iyileşmediği bir gerçektir. İyileşmeyi bir kenara bırakın, eğer tanı konulması, fark edilmesi oldukça uzun bir süreci kapsamış ise durum daha da ciddi bir hale gelmektedir. Göbek fıtığı ameliyatı riskleri nelerdir? Diye soruyorsanız, büyük ihtimal ya siz bu sorunla başbaşasınız, ya da sevdikleriniz karın fıtığı ameliyatı olacak. Genel anestezide risk bir miktar daha artabilir. Öncelikle anestezi uzmanı hastaya doğru bir oranda anestezi vermelidir. Eğer hasta anesteziyi fazla almış ise uyanamama ve hayati risk almış demektir. Bunun yanı sıra ameliyat esnasında gelişebilecek komplikasyonlar da hastanın ameliyat esnasında hayati riske maruz kalacağını işaret etmektedir. Bu ameliyat ile iyileşmeyen vakalar da bulunmaktadır. Tekrarlayan fıtıklar, ameliyatlar ise bunun en önemli göstergeleri arasındadır.
Göbek Fıtığı Sonrası İyileşme Ne Kadar Sürer?
Göbek fıtığı ile karşılaştınız, ameliyat olma kararı aldınız ve neticede ameliyat oldunuz. Başarılı bir ameliyat geçirdikten sonra, kendinize geldikten sonraki ilk sorunuz göbek fıtığı sonrası iyileşme ne kadar sürer? Olacaktır. Bu soru aslında kişiden kişiye göre değişmekle birlikte ortalama iyileşme süreçleri bir hafta ile tamamıyla iyileşme denilebilmesi için 12 haftaya kadar sürebilmektedir. Hasta ameliyat olduktan bir kaç gün sonra kendi işini kendi görebilir, evi içerisinde rahatlıkla gezinebilir. Ancak çalışma hayatına dönebilmesi için bir miktar daha sabır göstermesinde yarar bulunmaktadır.
Göbek Fıtığı Ameliyatı Olanların Yapmaması Gerekenler
Eğer göbek fıtığından şüpheleniyorsanız, vakit kaybetmeden bir doktorla görüşmenizde yarar bulunmaktadır. Doktor tarafından ameliyat önerilmiş ise de derhal bu öneriyi dikkate almalı tedavi sürecine başlamalısınız. Ameliyat olduktan sonra da yine hekiminizin sizler için hazırladığı göbek fıtığı ameliyatı olanların yapmaması gerekenler listesine dikkat etmelisiniz. Bu listede genel olarak hastanın ağır kaldırmaktan uzak durması, egzersiz yapmaktan uzak durması, ameliyat bölgesinde herhangi bir komplikasyon gelişmemesi, enfeksiyon riski oluşmaması için pansumanların ihmal edilmemesi gerekmektedir. İyileşme sürecinde iken oldukça sabırlı olunması, ufak tefek ameliyat ağrılarını doktorun tavsiye ettiği ağrı kesiciler ile atlatmalısınız.
Göbek Fıtığı Karında Şişlik Yapar Mı?
Başımıza gelen her bir hastalığın bir belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtilerden ve yapılan tetkik ve fiziki muayenelerden sonra hastalığın tanısı konulmaktadır. Erken tanı konulması halinde hasta çok daha şanslı görülmektedir. Göbek fıtığında da durum aynıdır. Erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Göbek fıtığına sahip olduğunu öğrenmenin en etkili yöntemlerinden biri de kendinizi muayene etmektir. Evet, yanlış okumadınız, kendinizi muayene etmek. Belki de şu an şunu diyor olabilirsiniz. “Ben muayene ederek hastalığımı bulabiliyorsam doktora ne gerek var?” Muayeneden kasıt şudur. Dikkatli bir şekilde kendinizi incelemek. Göbek fıtığının belirtilerini bilmeniz halinde bunu tahmin etmeniz zor olmayacaktır. Göbek fıtığı karında şişlik yapar mı? Evet karın bölgesinde şişlik meydana getirmektedir. Bu göbek fıtığının önemli habercilerinden bir tanesidir.
Göbek Fıtığı Kabızlık Yapar Mı?
Göbek fıtığı hakkında merak edilen bir diğer husus ise göbek fıtığı kabızlık yapar mı? Konusudur. Aslında sürekli kabızlık sorunu yaşayanların zorlanma neticesinde göbek fıtığı oluşturduğunu söylemek daha doğru olacaktır. Eğer hasta sürekli olarak kabız ise, bu duruma bir çözüm bulamıyor ise göbek fıtığı olma riskini taşıdığını da bilmesinde yarar bulunmaktadır.
Göbek Fıtığı Sonrası Cinsel Yaşam
Bir hastanın göbek fıtığı ile mücadele etmeye başlaması ile birçok sorunla savaşmaktadır. Çalışma hayatı, günlük hayatı, aile hayatı, cinsel hayatı bu konudan oldukça etkilenmektedir. Göbek fıtığı sonrası cinsel yaşam birçok kişi tarafından askıya alınmaktadır. Çünkü zorlayıcı hareketlerde bulunulması, fıtığın tamamıyla sıkışmasına kadar sebep olup, hastaya hayati risk getirebilmektedir. Bu sebeple yaşam kalitenizi düşürmek, aile hayatınızı ve cinsel hayatınızı ertelemek istemiyorsanız ivedi olarak hekim kontrolüne girmeli ve ameliyat olarak iyileşmek için gereken tüm eylemleri gerçekleştirmelisiniz.
Hamilelerde Göbek Fıtığı Süreçleri
Hamilelik dönemi kadınların her anlamda oldukça hassas oldukları bir dönemdir. Bazı kadınlar, hasta olmaktan korkar, bazıları terk edilmekten, sevilmemekten korkar. Psikolojik olarak en çok etkilenilen dönem hamilelik dönemleri olmaktadır. Özellikle hasalanmaktan endişe eden hastaların en büyük kabusu göbek fıtığı olmaktadır. Hamilelerde göbek fıtığı süreçleri hususunda bilinmesi gerekenlerden biri de şudur. Her ne olursa olsun, hamilelik döneminde ameliyat işlemi yapılmayacaktır. Sonuç itibari ile hamilelik döneminde ameliyat riskli olacağı için doğumun gerçekleşmesi beklenmektedir. Doğum sonrasında fıtık daha da büyümeye devam etmiş ise derhal uzman bir doktor tarafından ameliyat olunmasında yarar bulunmaktadır. Yoksa aylarca beklediğiniz bebeğinizi kucağınıza dahi alamayacak duruma gelebilirsiniz.
Göbek Fıtığı Tekrarlar Mı?
Bir kez başımıza bir hastalık geldiğinde tekrardan aynı hastalığa yakalanmaktan hepimiz korkarız. Çünkü hastalık adından da anlaşıldığı gibi oldukça kötü bir durum olup, hastalık neticesinde kişinin tüm hayatı olumsuz etkilenmektedir. Göbek fıtığı sorunu yaşayanların en büyük endişelerinden biri de göbek fıtığı tekrarlar mı? Konusudur. Öncelikle belirtmek gerekirse, ameliyatın iyi bir uzman doktor tarafından gerçekleştirilmesi, ameliyatın başarılı geçmesi, erken teşhis ve tedavi uygulanması halinde tekrarlama riski de düşmektedir. Ancak bu risk her ne kadar düşük de olsa sonuç itibari ile göbek fıtığının tekrarladığı da bilinen bir gerçektir.
Göbek Fıtığı Ameliyatı Fiyatı
Ameliyat gerektiren bir hastalığımız olduğunda ameliyat kararını almak oldukça güç olmaktadır. Kişi kendini hem maddi hem de manevi olarak hazır hissetmiyor ise ameliyat olmak adeta bir sorun olmaktadır. Ancak, bazı hastalıklarda ameliyat keyfi değil bir zorunluluktur. Bu hastalıklardan biri de göbek fıtığı ameliyatıdır. Öncelikle hasta olarak özel hastane mi yoksa, devlet hastanesi mi nerede ameliyat olunacağının kararı alınması gerekmektedir. Özel sağlık sigortanız bulunuyor ise, tamamlayıcı sağlık sigortanız mevcut ise özel hastaneleri tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır. Ancak çok meşhur ve bir o kadar da başarılı her hangi bir doktorun devlet hastanesinde görev yapması halinde de ameliyatlarınızı devlet hastanelerinde olabilirsiniz. Peki, göbek fıtığı ameliyatı fiyatı ne kadardır? Bu bilgiyi edinebilmek için size önerimiz Uzman Doktor Ahmet Bekin’e +90 505 917 12 10 nolu telefondan ulaşarak gerekli bilgileri edinebilir, randevu talebi oluşturabilirsiniz.