Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Kişilerin obez olup olmadığını sadece kilosuna bakarak kara vermiyoruz. Özellikle obezite cerrahisi gereken kişilerin mutlaka daha önce diğer yöntemlerle zayıflamayı denemiş olmalarını istiyoruz. Eğer bu diğer yöntemlerle denemeler rağmen başarısız kalındı ise ameliyat için bazı hazırlıklar yapılıyor. Bu hazırlıklar içinde en önemli kriter ise kişilerin vücut kitle endeksidir (VKİ) . Bu kabaca 1 metrekareye düşen kilo oranıdır.

  • VKİ 40 ve daha fazla ise herhangi bir ek hastalığa gerek kalmadan ameliyat endikasyonu vardır.
  • VKİ 35 – 40 aralığında ise hastada diyabet, hipertansiyon gibi ek hastalık aranır ve eğer ek hastalık varsa ameliyat endikasyonu vardır.
  • Yukarıdaki iki maddeden birinin özelliğini taşıyıp diyet, spor, egzersiz ve benzeri tüm yöntemlerle kilo verememiş olan kişiler.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tüp mide ameliyatı kapalı yöntem dediğimiz Laparoskopik Cerrahi veya Robotik Cerrahi yöntemi ile yapılır. Hastalar ameliyat öncesi ayrıntılı check-up muayenesi ile değerlendirilir. Ek hastalıkları varsa mutlaka ilgili branşlar tarafından ameliyat onayları alınır ve yapılan tetkik ve muayenelerin neticesinde herhangi problem saptanmazsa hasta ameliyat için hazır hale gelmiş demektir. Ameliyatta teknik olarak midenin 4/5 dış kısmı cerrahi olarak çıkartılır. Ve mide tüp halini alır. Zaten bu şekil yüzünden ameliyata bu isim verilmiştir. Bu ameliyat sayesinde hem hacim küçültme hem de midenin fundus bölgesinin çıkartılması sayesinde açlık hormonu dediğimiz hormon ortadan kalkar ve sağlıklı bir zayıflama sağlanır. Bu hormon insülin direnci ve hipertansiyon mekanizmasında da etkin bir rol oynadığı için hastalarda %60-70 oranında insülin direnci ve diyabet tedavi olurken. Büyük oranda hipertansiyonunda kaybolduğu görülmüştür. Yani hastalar zayıfladığı gibi sağlıklarına da kavuşuyorlar. Ayrıca fazla kilolardan kaynaklanan diz ağrıları, bel ağrıları, pişikler, mantar hastalıkları, fiziksel aktivitede kısıtlanma ve buna bağlı olarak damar tıkanıklıkları ve emboli gibi tonlarca hastalık risklerinden ve komplikasyonundan kurtulmuş oluyorlar. Tüm bu nedenlerle ben bu ameliyata aslında İKİNCİ BAHAR ameliyatı diyorum.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Nasıl Beslenmeliyim?

Tüp mide ameliyatında ameliyat kadar ameliyat sonrası beslenme ve diyetisyen kontrolü de önemlidir. Özellikle hastalarda ilk aylarda hızlı kilo verme olacağı için hem vitamin hem protein kaybı olmaması açısından mutlaka beslenme diyetisyen kontrolünde yapılmalıdır. Hastalarımızı ilk 10 gün, 30.Gün, 1.Ay, 3.Ay, 6.Ay ve 1. Yıl olmak üzere belli aralıklarla takip edip kontrollerle diyetini düzenliyoruz. Ameliyat ne kadar önemliyse diyetisyen kontrolü o kadar önemlidir. Amacımız hastaya tabiki kilo verdirmek ama mutlaka kilo verdirirken sağlıklı kilo vermesini sağlamalıyız.

Dr. Ahmet Bekin'e Sor