İçerik
Tip 2 Diyabet Nedir?
Diabetes mellitus (DM), pankreasdan salgılanarak kan şekerinin kullanımını düzenleyen insülin hormonu salgısının tamamen veya kısmen yetersizliği veya eksikliği sonucunda meydana gelen hiperglisemi ile karakterize bir hastalıktır.Diabetes mellitus,karbonhidrat,yağ ve protein metabolizmasının bozulduğu bir hastalıktır.Eski yıllardan beri sağlık sorunu olan diyabet hastalığı günümüzde çok fazla artmıştır. İnsülin eksikliği ve direnci hiperglisemiyi oluşturmaktadır. Tip 2 diyabet , insülin direncine bağlı, kan şekeri düzeyinde anormal bir yükselme ile kendini gösteren kronik bir hastalık olarak tanımlanabilir.Tip 2 diyabet gelişimi için risk faktörleri şunlardır:
- Yaşlılık
- Kalıtsal faktörler
- Ailede tip 2 diyabet öyküsü
- Gebelik
- obezite ve şişmanlık
- Sağlıksız beslenme
- Hareketsiz yaşam
- Sigara ve alkol kullanımı
- diüretik,kortikostreod vb. ilaçların uzun süre kullanımı
- bazı pankreas hastalıkları (pankreas tümörü ,pankreatit )dır.
Tip 2 diyabetli hastaların bir kısmında diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi ile yeterli glisemik kontrol sağlanabilir. Ancak yeterli glisemik kontrolün sağlanamadığı veya beta hücre yıkımı olup insülinin salgılanmadığı kişilerde ise ekzojen insülin kullanılır
Tip 2 Diyabet Belirtileri Nelerdir ?
Tip 2 diyabet genellikle yavaş yavaş gelişir. Obezlerde,aşırı şişman bireyler ,hareketsiz yaşayan bireylerde ve bel çevresi geniş olan bireylerde bu hastalığa daha sık rastlanır. Tip 2 diyabetin belirtileri şunlardır:
- Açlık hissinde artma ,çok yeme (polifaji)
- Yorgunluk hissi
- Ağız kuruluğu ve su içme isteğinde artış
- Çok idrara çıkma
- Gece acıkmaları
- Sık enfeksiyon
- Bulanık görme
- El ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma
- Ani ve aşırı acıkma
Tip 2 Diyabet Tanı Kriterleri
Amerikan Diyabet Cemiyeti (ADA) ve Dünya Sağlık Örgütü( WHO)’nün diyabet için kabul ettiği tanı kriterleri aşağıdadır.Bu kriterlerden sadece biri tanı için yeterlidir.
- Açlık (≥ 8 saat açlık) plazma glikozu (APG) ≥ 126 mg/dL(7.0 mmol/1) ( minimum 8 saat açlık gereklidir)
- Oral glikoz tolerans testi (OGTT) (75 g glikoz) 2. saat plazma glikozu ≥ 200 mg/dL
- Standardize metotla (HPLC) ölçülen glikosile edilmiş hemoglobin (HbA1c) ≥ %6,5 (48mmol/mol)
- Diyabet semptomları ve rastgele plazma glikozu ≥ 200 mg/dL (semptomlar ;poliüri,poliüri,polidipsi,açıklanamayan ağırlık kaybı)
Tip 2 Diyabet Hastalığı Tedavisinde Zayıflamak Etkili midir?
Fazla kilosu olan veya obez olan tip 2 diyabetli bireyler için kilo kaybı çok önemlidir.Çünkü kilo kaybıyla ve sağlıklı beslenmeyle diyabet hastalığından kurtulmak mümkündür. Tip 2 diyabet ,Tip 1 diyabete göre daha yaygın görülen bir hastalıktır ve son yıllarda diyabet hastası sayısı giderek artmaktadır. Tip 2 diyabet hastalığı obezite ve kalp hastalıkları ile ilişkilidir. Günümüzde çocuk ve adölesanlarda bile tip 2 diyabet yaygın olarak görülmektedir. Tip 1 diyabetli kişilerin yaklaşık %60’ı ve tip 2 diyabetli kişilerin yaklaşık %85’i fazla kilolu veya obezdir.Tip 2 diyabetliyseniz ağırlığınızın % 10 ‘unu kaybetmeniz faydalı olacaktır.Çünkü yeterli kilo kaybıyla diyabetinizi kontrol altına alabilirsiniz ve diyabet ilaçlarını da bırakabilirsiniz. Uzmanlar, kilonuzun %5’ini bile kaybetmenin kan basıncını ve kolesterol seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olduğunu söylemektedir. Bunun genel sağlığınız üzerinde büyük bir etkisi olabilir .Kilo kaybıyla birlikte kalp hastalığı ve inme gibi ciddi komplikasyon riskinizi azaltabilirsiniz.Tip 2 diyabet hastalarının uygun diyet ve egzersiz programıyla kilo kaybetmesi mümkündür. Kilo kaybıyla ve doğru beslenmeyle glisemik kontrol sağlanır ve bu nedenle tip 2 diyabet hastalarının fazla kilolarından kurtulması ve sağlıklı beslenmesi çok önemlidir.Tip 2 diyabetin ciddi komplikasyonları vardır ve bu nedenle bu hastalık dikkate alınmalıdır.
Tip 2 Diyabet Hastalığı Olanlara Mide Botoksu Yapılabilir mi?
Evet, Tip 2 diyabetli bireylere mide botoksu işlemi uygulanabilir. Fazla kiloları ve obezitesi olan tip 2 diyabetli hastaların zayıflaması diyabetin kontrol altına alınması için gereklidir. Yeterli kilo kaybıyla birlikte diyabet kontrol altına alınabilir ve diyabetle ilişkili riskler (kalp hastalıkları ,kalp krizi vs.) ortadan kalkar.Kısacası fazla kilosu olan diyabetli bireyler için kilo kaybı yaşamsal önem taşımaktadır.Bu nedenle fazla kiloları olan ve kilolarından kurtulamayan Tip 2 diyabetli bireyler mide botoksu işlemi yaptırmayı tercih edebilirler. Mide botoksuyla birlikte zorlanmadan uygun diyet programını uygulayarak fazla kilolarından kurtulabilirler ve aynı zamanda tip 2 diyabet hastalığından kurtulabilirler.