İçerik
Tiroid Hastalıkları Nedir, Kimlerde Görülebilir, Tiroid Belirtileri Nelerdir ?
Tiroid hastalıkları ülkemizde ve dünyada sık rastlanan hastalıklardır. Obezite ve aşırı kilolu oranları son yıllarda ciddi rakamlara ulaşmıştır.Kilo almanın ve obezitenin birçok sebebi vardır.Tirod hormonlarındaki bozukluklar kilo almaya hatta obeziteye sebep olabilir.Zayıflama sürecini etkileyen tiroid hastalıkları beslenmeyle ilişkilidir.Tiroid bezi önemli bir bezdir ve vücut fonksiyonlarını düzenler.Tiroid hormonları,vücudun her bölgesinde hücre görevleri için gereklidir .Tiroid hormanları metabolizmanın normal çalışması için önemlidir. Tiroid bezi ,vücuda besinlerle giren iyodu alır ve depolar. Tiroid bezi tarafından salgılanan iki tiroid hormonu vardır. Bu hormonlar T3 (triiyodotironin) ve T4 (tiroksin) hormonlarıdır.
Tiroid hormonları yetersiz olduğunda çocuklarda büyüme geriliği,zeka geriliği ve boy kısalığı oluşabilir. Yetişkinlerde tiroid bezinin az çalışması metabolizmanın yavaşlamasına neden olur.Kilo alma,şişmanlık,uyku hali,kolesterol ve trigliserit yükselmesi gibi bulgular ortaya çıkar. Tiroid hormonları gereğinden fazla salgılanması durumunda ise aşırı terleme,zayıflama,titreme gibi bulgular ortaya çıkar. T3 ve T4 hormonları metabolizmayı düzenleyen ,iştahı kontrol eden ve metabolizma hızını kontrol eden hormonlardır. Bu hormonlar fazla salgılanırsa hipertiroidi oluşur. Hipertiroidi varlığında metabolizma hızlanır. Bu hormonlar az salgılandıkların da ise hipotiroidi oluşur. Hipotiroidi varlığında ise metabolizma yavaşlamaktadır.
Tiroid hastalıklarına , iyot eksikliği olan bölgelerde yaşayanlar bireylerde ,Karadeniz bölgesinde yaşayan bireylerde,diyabet, anemi gibi hastalıklara sahip olan bireylerde,ailesinde genetik tiroid hastalığı olanlarda ve gebelerde ve yeni anne olanlarda rastlanma olasılığı daha yüksektir.
Tiroid Hastalıkları Kilo Aldırır Mı?
Tiroid hormonları metabolizmayı düzenleyen hormonlardır. Metabolizma normal çalıştığında yediğimiz besinler enerjiye dönüşür ve bu enerji vücut tarafından yakılır. Eğer metabolizmamız normalden yavaş çalışıyorsa,yediklerimizin vücut tarafından enerjiye dönüşerek yakılması zorlaşır. Yediğimiz besinlerden alınan kalorilerin hepsi vücut tarafından yakılamaz. Böylelikle vücuda giren fazla kaloriler yağ olarak depolanır. Metabolizma yavaşlığı nedeniyle,alınan fazla kaloriler vücut tarafından yağ olarak depolanır ve hızla kilo artışı meydana gelir. Dolayısıyla, fazla yemesek bile tiroid hormonlarındaki bozukluğa bağlı olarak kilo alımı olabilir. Yavaş çalışan metabolizma nedeniyle kilo kotrolü elden çıkabilir. Fazla kilolarından kurtulmak isteyen ve diyet yapan bireyler ise tiroid hormonu bozukluklarına bağlı olarak kilo vermekte zorlanır. Bu nedenle diyet öncesinde mutlaka kan tahlili ile tiroid hormonları kontrol edilmelidir ve gerekli ise doktor kontrolünde ilaç kullanılmalıdır. Fazla yemeden kilo alan bireyler yada kilo vermekte zorlanan bireyler ,tiroid hastalığı varlığından şüphelenmelidir ve tiroid hormonlarına baktırmalıdır. Tiroid hormonları iştah ve vücut ağırlığını kontrol eder ve metabolizmayı düzenler. Bu nedenle kilo üzerinde etkili olan hormonlardır.
Guatr Nedir, Kilo Aldırır Mı?
Guatr ,tiroid bezinin büyümesidir. İyottan fakir beslenme guatrın en önemli sebebidir.Karadeniz bölgesinde yaşayan bireylerde iyot azlığı nedeniyle daha sık rastlanır. Ek olarak iyotlu sofra tuzu tüketimiyle düzelebilir .Guatr hastalığı tek başına kilo aldırmaz ,eğer bez yavaş çalışıyorsa guatr varlığında kilo alımı olur.
Tiroid İlaçları Kilo Aldırır Mı?
Tiroid ilaçları kilo aldırmaz.Bu ilaçlar metabolizmayı düzenler ve tiroid hastalıkları nedeniyle kilo alımını engeller.Tiroid ilaçları doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Tiroid hastalıklarının genetik olma ihtimali vardır.Ancak ailesinde tiroid hastalığı olmayan bireylerde de tiroid hastalığı ortaya çıkabilir. Tiroid bezinin az çalışması kilo almaya sebep olur . Bu nedenle kilo alan yada kilo vermekte zorlanan bireylerin kanda tiroid hormonlarına baktırması gerekmektedir.
Tiroid Hastalığı Olanlar Mide Botoksuyla Zayıflayabilir Mi?
Tiroid bezinin az çalışması metabolizmanın yavaşlamasına ve kilo alımına sebep olur.Tiroid hormonu bozukluklarına bağlı olarak fazla kilo alımı olur.Tirod hastalığına bağlı olarak aşırı kilo alımı ve şişmanlık ortaya çıkabilir.Tiroid hastalığı olan ve fazla kilolarında kurtulamayan bireyler mide botoksu olabilir.Mide botoksu sonrası tiroid ilaçlarına devam ederek ve uygun diyet programını uygulayarak fazla kilolarından kolaylıkla kurtulabilirler.