Blog

yeme bozukluklari kilo aldirir mi

Kilo vermeye engel olabilecek  ve hızla kilo artışına sebep olabilecek en önemli psikolojik problemlerden biri yeme bozukluğudur. Yeme bozukluklarından biri olan Tıkınırcasına yeme bozukluğu kilo almaya sebep olan problemlerdir.Tıkınırcasına yeme bozukluğu olan bireylerde fazla kilo ve obezite yaygın olarak görülmektedir. Yeme bozukluğu olan bireylerin  zayıflayabilmesi için zayıflama yöntemleriyle birlikte psikolojik destek alması gerekmektedir. En yaygın görülen yeme bozuklukları: Anoreksiya nevroza, Bulimiya nevroza ve Tıkanırcasına yeme bozukluğudur. Tıkınırcasına yeme bozukluğu obezite ile güçlü bir şekilde ilişkilidir.Blumia Nervoza tanısı almış bireyler de fazla kilolu yada obez olabilir ama tıkınırcasına yeme bozukluğu olanlarda fazla kilo ve obezite görülme oranları çok daha yüksektir. Tıkınırcasına yeme bozukluğu Amerika’da en yaygın obezite sebepleri arasındadır.

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya  Nervoza bir yeme bozukluğu ve ciddi bir ruh sağlığı durumudur. Bu yeme bozukluğu olan kişiler, yeterince yemek yemeyerek veya çok fazla egzersiz yaparak veya her ikisini birden yaparak kilolarını mümkün olduğunca düşük tutmaya çalışırlar. Anoreksiya nevroza olan kişiler kendilerini tekrar tekrar tartabilirler. Bu yeme bozukluğu olan bireyler aşırı derecede hatta tehlikeli derecede  zayıf olduklarında bile kendilerini aşırı kilolu olarak görebilirler. Aynadaki görüntülerinden memnun olmazlar ve zayıf oldukları halde  şişman olduklarını düşünürler ve çoğunlukla genç kızlarda ve kadınlarda gözlenir.Erkeklerde de bu yeme bozukluğuna rastlanabilir ancak kadınlara kıyasla çok daha düşük oranlarda rastlanır. Anoreksiya nevroza olan bireyler yemek yiyip ardından kusma veya tüketilenden kurtulmak için müshil veya  diüretik kullanmayı tercih edebilirler.

Semptomlar şunlardır:

  • Son derece kısıtlı yeme
  • Aşırı zayıflık (zayıflama)
  • Kilo alma konusunda yoğun korku
  • Aşırı zayıflığın tehlikeli olduğunu reddetme

Zamanla gelişebilecek semptomlar:

  • Kemiklerin incelmesi (osteopeni veya osteoporoz)
  • Hafif anemi ve kas kaybı ve zayıflığı
  • Kırılgan saç ve tırnaklar
  • Kuru ve sarımsı cilt
  • Şiddetli kabızlık
  • Düşük kan basıncı
  • Yavaşlamış solunum ve nabız
  • Kalbin yapısında ve işlevinde hasar
  • Beyin hasarı
  • çoklu organ yetmezliği
  • İç vücut ısısında düşüş, kişinin sürekli üşümesine neden olur

Bulimia Nervoza

Bulimia bir yeme bozukluğu ve zihinsel sağlık durumudur.Bu yeme bozukluğu olan kişiler, çok kısa bir süre içinde çok fazla yemek yedikleri (tıkınırcasına yeme) ve ardından kilo almayı durdurmak için yiyecekleri vücutlarından attıkları dönemlerden geçerler.Bu aşırı yeme sonrası bireylerde yediklerinden kurtulmak için , kendilerini kusturmak, müshil veya diüretikler kullanmak veya aşırı egzersiz yapmak veya bunların bir kombinasyonunu içeren davranışlar gözlenir.Herkes bulimia olabilir, ancak 15 ila 25 yaş arası gençlerde daha yaygındır.

Bulimia Nervoza  semptomları şunları içerir:

  • Kısa sürede, genellikle kontrol dışı bir şekilde çok büyük miktarlarda yemek yemek – buna tıkınırcasına yemek denir
  • Kendinizi kusturmak, müshil veya diüretik kullanmak veya kilo almamak için aşırı miktarda egzersiz yapmak
  • Kilo alma korkusu

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu

Tıkınırcasına yeme bozukluğu, insanların yemek yerken  kontrollerini kaybettikleri ve rahatsız edici bir şekilde kısa bir süre boyunca  çok fazla yemek yeme nöbetleri yaşadıkları ruhsal bir hastalıktır. Bulimia nervozadan farklı olarak ,bu hastalarda aşırı yeme dönemlerini kusma, diüretik kullanımı ve aşırı egzersiz yapma gibi aşırı yemek yemeyi telafi etme davranışları gözlenmez. Tıkınırcasına yeme bozukluğu olan  yani belli zamanlarda aşırı yeme atakları gözlenen bireyler  çoğunlukla fazla kilolu veya obezdir. Her yaştan erkek ve kadın aşırı yeme bozukluğu yaşayabilir, ancak genellikle 20’li yaşlarında veya daha büyük yaşlarda başlar.

Semptomlar şunları içerir:

  • 2 saatlik bir süre gibi belirli bir süre içinde alışılmadık derecede büyük miktarlarda tıkınırcasına yemek yemek
  • Doyduğunuzda veya aç olmadığınızda bile yemek yemek
  • Aşırı yeme nöbetleri sırasında hızlı yemek
  • Rahatsız edici bir şekilde doyana kadar yemek
  • Utanma nedeniyle tek başına veya gizlice yemek yemek
  • Sıklıkla diyet yapmak, muhtemelen kilo vermeden

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu İçin Tedavi Yaklaşımları

Tıkınırcasına yeme bozukluğu, obez kişilerde daha sık görülmektedir. Obezlerde %8 oranında görüldüğü tahmin edilmektedir . Bununla birlikte, Bariatrik cerrahi hastalarının yaklaşık yarısının Tıkınırcasına yeme bozukluğu tanısı aldığı  saptanmıştır.Bu yeme bozukluğunda  bireyler yemek yemeyi belli bir noktada durduramazlar.Kişi yeme ataklarını kontrol edemez. Engelleyemedikleri yeme ataklarıyla birlikte çok kilo alırlar.Bu tanıyı almış bireyler fazla kilolu veya obezdir. Bu bireyler yemek yeme davranışlarından ya da kilolarından dolayı kendilerinden nefret etme, beden görünümlerinden hoşlanmama ya da iğrenme gibi  problemler yaşayabilirler. Tıkınırcasına yeme bozukluğu hastalarının kilo kaybedebilmesi için psikolojik yardım almaları gereklidir. Çoğu insan, tedavi ve destekle aşırı yeme bozukluğundan kurtulabilir. Tıkınırcasına yeme bozukluğu tedavisindeki  amaçlar; tıkınırcasına yeme nöbetlerinin ortadan kaldırmak ve sağlıklı bir yemek yeme alışkanlığının kazandırabilmektir . Aynı zamanda  kilo kontrolünün sağlanması  ve  ruhsal rahatsızlıkların tedavisi edilmesi hedeflenmektedir.Bu hedeflere ulaşmak için ilaç tedavileri, psikoterapi yöntemleri ve kilo kaybı ve obezite tedavisinde etkili zayıflama  yöntemleri (obezite cerrahi ,mide botoksu ) önerilmektedir. Tıkınırcasına yeme bozukluğu olan obez bireyler psikolojik tedavilere ek olarak  bariatrik cerrahi ve mide botoksu gibi obezite tedavisinde etkili yöntemlerle birlikte kilo kaybedebilir ve bu yeme bozukluğundan tamamen kurtulabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir