Fıtık, karın duvarında organların veya yağın dışarı fırlayabileceği bir zayıflık olarak tanımlanır. Kasık fıtığı kasıkta meydana geldiğinde ortaya çıkar. Kasık ve pelvis, içerisinden birçok damar ve organın geçtiği karmaşık yapılardır ve bu açıklıkların her biri zamanla genişleyerek fıtık oluşturabilmektedir.Kasık fıtıkları tüm fıtıkların %75’ini oluşturur ve yaşam boyu görülme riski erkeklerde %27, kadınlarda ise %3’tür.
İçerik
Kasık Fıtığı Nedenleri
Kasık fıtıkları, aşağıdaki nedenlerden dolayı karın kaslarının zayıflaması veya bozulması nedeniyle oluşur:
- Yaş
- Yorucu fiziksel aktivite
- Ağır yükler taşımak
- Kronik öksürme veya hapşırma
- Hamilelik gibi karnınızdaki baskının artması
- Bağırsak hareketleri veya idrara çıkma sırasında ıkınma
- Karın duvarınızda önceden var olan zayıf bir nokta
- Yaralanma veya karın ameliyatı
- Bazı bebekler, karın duvarı düzgün kapanmadığı için karın duvarı zayıf olarak doğarlar ve çok erken yaşta kasık fıtığına yatkın olurlar.
Fıtık Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?
Kasıklarınızda bir çıkıntı fark edebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki gibi ilişkili semptomlarınız da olabilir:
- Kasık ağrısı
- Yatarken kaybolabilen kasık şişkinliği
- Gerilme veya kaldırma sırasında rahatsızlık
- Kasıkta yanma hissi
Kasık Fıtığı Nasıl Teşhis Edilir?
Kasık fıtığı tanısı koymanın en yaygın yolu, doktor ziyareti sırasında yapılan fizik muayenedir. Herhangi bir semptomunuz bile olmayabilir ancak belirgin bir şişkinlik olabilir. Klasik kasık fıtığı semptomlarınız varsa, durumu daha iyi görebilmek için CT taraması veya ultrason gibi tıbbi görüntülere ihtiyacınız olabilir.
Kasık Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?
Kasık fıtığı kendi kendine iyileşmez. Belirtileriniz varsa veya fıtık büyüyorsa ameliyat olmanız gerekebilir.Kasık fıtığı için iki tip ameliyat vardır: geleneksel açık fıtık onarımı (fıtık onarımı) veya laparoskopik fıtık onarımı.
Kasık Fıtığı Hakkında Önemli Noktalar
- Kasık fıtığı, bağırsağın bir kısmı karın duvarındaki zayıf bir noktadan içeri girdiğinde meydana gelir.
- Fıtık cilt altında yumuşak bir yumru oluşturur.
- Bazı kasık fıtıkları, hafif masaj ve baskıyla göbeğe geri itilebilir.
- Kasık fıtığı kendi kendine iyileşmez. Belirtileriniz varsa veya fıtık büyüyorsa ameliyat olmanız gerekebilir. Bazı cerrahlar kadınlarda tüm kasık fıtıklarının onarımını önermektedir. Özellikle erkeklerde belirti vermeyen fıtıklar da izlenebilir.
- İnce bağırsağınızın kasıkta sıkışması (hapsedilmiş fıtık) veya ince bağırsağınıza kan akışının engellenmesi (boğulmuş fıtık) durumunda hemen ameliyat olmanız gerekecektir.
Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci
Kasık fıtığı ameliyatınızdan sonraki gün hastaneden taburcu olabilirsiniz. Kabızlığı önlemek ve yaranızın bakımını yapmak için sağlıklı, yüksek lifli bir diyet yemeniz ve bol miktarda sıvı içmeniz gerekir. Size verdiği bakım sonrası özel talimatlara uymalısınız. Ağrınız varsa hastanenin önerdiği ağrı kesicileri almaya devam edebilirsiniz. Size acı vermedikleri sürece yavaş yavaş günlük aktivitelerinize geri dönebilirsiniz. Ameliyattan dört ile altı hafta sonrasına kadar ağır kaldırmaktan ve yorucu aktivitelerden kaçınmalısınız. Çoğu kişi altı hafta sonra tamamen iyileştiğini hissetmektedir.
Kasık Fıtığı Ameliyatı Fiyatları
Fiyat bilgisi için bizimle iletişime geçiniz.